Amateur drones of vliegende bommen? Het hangt van de gebruiker af!

Amateur drones zijn geen speelgoed, maar potentieel gevaarlijker dan een tank. Wat kan zo beangstigend zijn in een op afstand bestuurbare quadricopter van een paar honderd euro of nog minder? Blijkbaar niets, maar volgens de diepste angsten van militaire functionarissen en de nationale veiligheid, er zou van alles kunnen gebeuren.

Dit deed zich voor tijdens de Amerikaanse DHS (Design History Society Annual Conference) conferentie in Arlington, Virginia, die werd bijgewoond door militaire functionarissen van de VS, vertegenwoordigers van het Department of Homeland Security (de nationale veiligheid) en de FAA (Federal Aviation Administration). Gebaseerd op wat het blad Wired publiceerde zou een gewone amateur drone, gekocht in een gewone buurtwinkel, als wapen kunnen worden gebruikt door terroristen of degenen die van plan zijn om een bloedbad te verrichten.

Volgens bronnen van de inlichtingendienst zouden Syrische rebellen amateur drones importeren om ze op verschillende niveaus in hun aanvallen te gebruiken. Denk daarbij dat producten zoals bijvoorbeeld de DJI Phantom in staat zijn om 1,3 kg explosief te vervoeren. Het Amerikaanse leger heeft zelfs geprobeerd om semi-automatische wapens aan de laag geprijsde commerciƫle drones vast te maken, en slaagde erin om succesvol mee te schieten. De kers op de taart, op de conferentie waren ook amateur drones te zien die omgezet waren in vliegende bommen.

Het zijn maar veronderstellingen, maar dit kan de paniek verklaren van toen een drone in de tuin van het Witte Huis belandde. De angst nam pas af toen het gemanoeuvreerd bleek tezijn door een regeringswerknemer die een glas teveel had gedronken. Intussen beefde de nationale veiligheid en moest de producent van de DJI Phantom, een van de meest populaire modellen, een firmware update aankondigen die kan voorkomen dat zijn producten in het luchtruim boven Washington kunnen vliegen. Vergeet niet dat al eerder werd het de DJI quadcopters verboden om rond luchthavens en andere terreinen te vliegen, zoals bijvoorbeeld de nationale grenzen om mogelijke drugshandel tegen te houden.

Wat hangt er onder die drone? een bom? een cadeau?

doos die onder een drone hangt

 

Dit lijkt ons niet genoeg, gezien dat de “gedwongen” DJI update slechts de Phantom 2 zal betreffen en niet de verouderde Phantom 1 en de installatie alleen zal worden uitgevoerd wanneer men de drone op een pc of Mac computer aansluit die verbonden zijn met het internet. Kortom, de upgrade omzeilen lijkt niet zo moeilijk.

Moeten we nu echt beginnen om bang te worden voor drones? Eigenlijk de drones demoniseren is niet de juiste aanpak van het probleem. Als het waar is dat ze als wapens kunnen worden gebruikt, geldt dat ook voor meer gevestigde technologieĆ«n zoals auto’s en vliegtuigen die, zoals het nieuws heeft bewezen, vaak als autobommen en als vernietigingsmiddelen zijn gebruikt (zie de Twin Towers).

Kortom, de drone zelf is geen negatief instrument, denk maar aan de drones die ingezet worden voor territoriale inspecties, voor de landbouw, voor video opnames en voor steeds meer productieve toepassingen. Het zijn nuttige hulpmiddelen, die in de verkeerde handen “slecht” kunnen worden, maar niet per se.

Bovendien, om de angst te versterken die dit nieuws had veroorzaakt in de conferentie, leek het of er geen regels zijn op het gebied van drones. Integendeels, er zijn veel wetten – soms te beperkend- in alle landen, waaronder ook Nederland. Onze redactie onderstreepte de nood, vanwege het steeds groter succes en aanwezigheid van drones, voor een paar duidelijke regels omtrent een veilig vliegverkeer. Maar het is inmiddels vastgesteld dat we niet in de Far West zitten, maar in een tijdperk van ontwikkelingen waarbij aan de nodige wetgeving dit keer op tijd is gedacht.