Drone met camera

quadcopter met ingebouwde camera

WLToys V959

drone met camera

3D Robotics Iris

 • €499,99

KopenReview

DJ s1000 drone zonder uitrusting

DJI Spreading Wings S1000

 • €3390,00

KopenReview

quadcopter blade 180

Blade 180 QX HD RTF

 • €189,00

KopenReview

sky viper camera drone

Sky Viper Camera Drone

 • €129,00

KopenReview

witte drone met een cam

Syma X5C RC Explorers

 • €89,95

KopenReview

udi drone met 4 proppelers

UDI U818A 6 ASSIGE

 • €92,99

KopenReview

rc helicopter

WALKERA QR X350

 • €349,99

KopenReview

drone met camera er onder hangend

Dji Phantom 2 Vision

 • €729,00

KopenReview

rode drone

Parrot bebop drone

 • €799,00

KopenReview

onbemand vliegtuig

DJI INSPIRE 1

 • €3199,00

KopenReview

drone

Parrot AR Drone

 • €299,00

KopenReview

20 manieren om geld te verdienen met video’s die je met een camera drone kan maken

De huidige technologische vooruitgang heeft ertoe geleid dat kleine onbemande luchtvaartuigen, in feite kleine uitvoeringen van op afstand bestuurbare vliegtuigen en helikopters, beter bekend als onbemande luchtvaartuigen, toegankelijker zijn geworden dan ooit tevoren. Dit geld voor zowel hun relatief lage prijs als het gemak waarmee ze op afstand kunnen worden bestuurd door middel van RC (radiografische besturing). Een (goedkope) drone met camera kopen is nog nooit zo aantrekkelijk geweest als nu.

Quadcopters met camera zoals de DJI Phantom lijken nu alomtegenwoordig, ze zijn inderdaad overal te vinden. Fotocamera’s zijn ook vooruitgegaan. Ze zijn kleiner geworden en lichter, hebben betere lenzen en de resolutie is nu veel hoger. En het was slecht een kwestie van tijd voordat die twee aan elkaar zouden worden gekoppeld, voorzien van relatief geavanceerde, maar ook goedkoop, elektronisch stabilisatie gimbals (cardanische ophangingen voor een gyroscoop) die zorgen voor gemakkelijke, betaalbare en leuke foto en video luchtopnames!

Oplettende mensen hadden waarschijnlijk meteen in de gaten dat deze van camera voorzien onbemande luchtvaartuigen, meestal aangeduid als “drones”, een aantal bedrijfstakken fundamenteel zouden veranderen en de basis zouden leggen voor wat “de volgende technologische stormloop” wordt genoemd.

“Deze markt wordt enorm” zei Ken Loo, een werktuigbouwkundig ingenieur van Sunnyvale, California, die zijn eigen UAV met een 3D printer maakte en hoopt op een dag te zijn uitgegroeid tot drone consulent. “De mogelijkheden zijn eindeloos”.

Om maar eens een cliché te gebruiken, als we het over het commercieel gebruik van UAV video’s hebben, zou ik zeggen “The sky’s the limit”.

Hieronder hebben we 20 manieren verzameld, ideeën en toepassingen die de drone met camera en video combinatie mogelijk maakt voor video entrepreneurs om in deze vrijwel onontgonnen markt, met zoveel potentieel, te stappen, verstoren en domineren.

 

Onderzoek doen vanaf de lucht

Helikopters en vliegtuigen worden regelmatig commercieel ingezet om, vanaf de lucht, onderzoeken uit te voeren voor gebruik in cartografie, topografie, functie herkenning, archeologie en GIS (geographic information systems). Dit om gegevens te verzamelen over aardse locaties die vaak moeilijk, of zelfs onmogelijk, kunnen worden waargenomen of gemeten vanaf de grond.
Operators van kleine UAV’s krijgen snel vaste voet aan de grond bij de uitvoer van digitale luchtfotogrammetrie/orthofoto vanwege de enorme kostenbesparing, gerealiseerd door het gebruik van kleine onbemande systemen die, langzamer en lager vliegend dan de veel grotere traditionele luchtvaartuigen, een grote verscheidenheid aan beeldmateriaal kunnen leveren.


Een YouTube kanaal opzetten en er geld aan verdienen

Op dit moment, zijn door drones gemaakte video’s hot onder UAV liefhebbers en veel YouTubers, zoals Team BlackSheep, verzekeren zich van een groot aantal abonnees door gewoon waaghals video’s te posten die ze hebben vastgelegd met hun op afstand bediende drones op interessante en unieke plaatsen wereldwijd.

Geld verdienen op YouTube is niet moeilijk. Je kan op verschillende manieren profiteren van het aantal abonnees die jou volgen en van de bekeken video’s. Je kan je producten promoten, verkeer genereren richting een online winkel of website, in-video reclame verkopen en productplaatsing doen, deelnemen aan de YouTube partner programma of een YT celebrity (YoyTube beroemdheid) zien te worden!

 

 

zwarte drone met een camera er onder

Concurrentie analyse

Verkenning via luchtfotografie wordt sinds lange tijd gedaan om informatie te verzamelen over de concurrentie. Informatie over de grootte en de capaciteit van fabrieken, het aantal werknemers, de bedrijfsuitbreiding en de ontwikkeling van een eigen infrastructuur. Dat en nog veel andere beetjes van praktische intelligentie kunnen worden verzameld tegen de zeer lage kosten van de UAV’s, vergeleken me de anders enorme uitgaven gerelateerd aan het commercieel gebruik van echte helikopters en vliegtuigen.

 

Natuurbehoud, regelgeving en toepassingen

De Wildlife Conservation Society (WCS), een Amerikaanse stichting voor de bescherming van de fauna, begon in juni met de training van operators van het Ministerie van Landbouw en visserij van Belize om twee drones te gebruiken om de illegale visserij te helpen opsporen. De drones werden ingezet in het begin van het kreeftseizoen. En dit is slecht een voorbeeld van het toenemend gebruik van camera drones op het gebied van natuurbehoud en om stropers op te sporen.

Andere voorbeelden van drone gebruikers in het veld zijn onder andere biologen en onderzoekers die, met behulp van UAV’s, luchtvideo’s en foto’s maken om alles te kunnen tellen, van vogels tot ijsberen, terwijl mensen die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de milieuwetgeving op zoek gaan naar moeilijk te vinden verboden activiteiten zoals de illegale houtkap en het dumpen van schadelijke stoffen.

 

Bezorging van goederen

Amazon maakte onlangs bekend het sensationeel idee om commerciële producten te gaan leveren via onbemande luchtvaartuigen, maar dit project is nog niet van de grond gekomen en de leveranties via drone die Lakemaid Beer wou uitvoeren aan de ijsvissers in Wisconsin werden tegengehouden door de FAA (Federal Aviation Administration) in de Verenigde Staten. In andere delen van de wereld nemen bezorgdiensten door middel van drones steeds meer vaart omdat vliegen sneller is, veiliger en minder kostbaar dan verzenden over de weg. Inmiddels zorgen drones al voor de bezorging van o.a. spoedeisende geneesmiddelen, klein (maar kritische) mechanische onderdelen en tijd gevoelige documenten.

 

Hulp bij rampen

Door middel van drones kunnen veiligheidsfunctionarissen in real time videobeelden krijgen van gebieden die zwaar zijn getroffen door natuurrampen, zoals overstromingen, orkanen, tornado’s en aardbevingen, rampen die het vaak onmogelijk maken om grote bewoonde gebieden te bereiken via de normale wegen. Recentelijk, in de nasleep van een aantal zeer krachtige aardbevingen in Midden Amerika, hebben ambtenaren van rampenbeheer en bestrijding meerdere freelance UAV piloten ingehuurd om video diensten te verlenen ter ondersteuning van hun inspanningen voor hulp en herstel.

Momenteel worden drones gebruikt ook in Fukushima, Japan, omdat na de meltdown in de Daiichi kerncentrale meer dan 3 jaar geleden, de straling een ernstige bedreiging blijft voor de gezondheid van bezoekers en onderzoekers die het gebied bestuderen. Zoals hierboven vermeld, kunnen grotere onbemande luchtvaartuigen ook door NGO’s (non-gouvernementele organisaties) en humanitaire diensten worden gebruikt om veilig medicijnen, voedsel en water te leveren aan anders onbereikbare slachtoffers.

 

Filmindustrie maakt al volop gebruik van HD drones met een camera

Filmmakers zijn erachter gekomen dat een goed functionerend multirotor luchtvaartuig die over een video camera beschikt met bioscoop kwaliteit, een minder dure en veelzijdigere optie is dan armen, kranen, camera dollies en cameras die aan helikopters zijn vastgemaakt om de perfecte camera beweging of tracking shot te krijgen. Hollywood is ongeduldig om drones voluit in te zetten voor luchtcinematografie en de Amerikaanse regering overweegt momenteel een verzoek van tv- en filmproducenten om hen onbemande luchtvaartuigen te laten (wettelijk) gebruiken om luchtvideo’s te schieten. Dit hoewel we toch allemaal weten dat drones reeds gebruikt worden bij de filmproductie in de Verenigde Staten.

Luchtreclame met banners

Deze commerciële mogelijkheid is niet echt op video gebaseerd, maar toen onze freelancer, op het strand van Cancun, een artikel aan het schrijven was voor vtrep.com, zag hij een hexacopter vliegen, langs het rand van het water, met banner reclame voor een lokale nachtclub en moest grinniken.  De piloot vloog FPV (first person view) met een GoPro videocamera gemonteerd onder de hexacopter die een video feedback streamde naar een monitor op zijn afstandsbediening.

 

 

 

quadcopter met een foto toestel er onder

 

Micro jobs video websites

Er worden veel video gerelateerde diensten en optredens aangeboden door ondernemende filmmakers, op micro job websites zoals Fiverr.com, sites die een gamma van creatieve en gepersonaliseerde video’s bieden die een trend zijn geworden voor wie speciale berichten aan familie en vrienden wil sturen of aan klanten voor promotie en marketingdoeleinden. Er wordt echt van alles aangeboden: sexy, eigenzinnig, eng, professioneel, met allerlei verschillende kleding en op bijzondere locaties, ook onderwater video’s en, verrassing, video’s die met een drone zijn gemaakt of een drone tonen die dat doet. Met een beetje fantasie zou je je eigen unieke micro job video service kunnen aanbieden om groeten en boodschappen te communiceren voor verjaardagen, gezondheidswensen, gelukwensen, website promotie, het bouwen van een merk, enzovoort.

 

Nieuwsbeelden

Journalisten en burgers gebruiken steeds vaker drones om het nieuws te melden. Er zijn belangrijke gevallen geweest waar kleine onbemande systemen werden gebruikt om conflictgebieden, oorlogen, burgerlijke onrust, ongevallen en rampen te documenteren en op video te zetten. UAV’s staan journalisten toe om in gevaarlijke situaties op een veilige werkafstand te blijven en kunnen vaak ter plekke worden gebracht en door een camera operateur worden bediend sneller en goedkoper dan met een ingehuurde helikopter. En ook de fotografen van beroemdheden (paparazzi) gebruiken tegenwoordig kleine onbemande luchtvaartuigen.

 

Inspectie van pijpleidingen en van elektrische leidingen

Nutsbedrijven hebben vaak commercieel bestuurde vliegtuigen en helikopters moeten gebruiken om honderden kilometers van elektrische leidingen, torens en onderliggende stations evenals olie- en gaspijpleidingen te kunnen inspecteren. Nu zorgen kleine onbemande systemen, uitgerust met camera’s en video streamers, voor een groot deel van de routine inspectie, een taak die erg kostbaar was en niet zonder gevaar voor inspecteurs en piloten.

 

Precisielandbouw

Door het gebruik van een drone met camera kunnen precisielandbouw en gewas bewaking de tijd drastisch verminderen die nodig is om de velden te inspecteren en de hoge kosten van het gebruik van commerciële vliegtuigen. Voorzien van gespecialiseerde camera’s die specifieke golflengtes van infrarood video kunnen vastleggen, zijn de gebruikers van kleine onbemande luchtvaartuigen in staat om de contrasterende kleuren te zien die de algemene gezondheidsstatus weergeven van het aanwezige gewas. Zorggebieden kunnen veel beter gecontroleerd worden door het gebruik van dezelfde UAV’s ter verificatie, om problemen te diagnostiseren en zelfs om gelokaliseerde behandelingen te leveren. Boeren die onbemande vliegtuigen gebruiken om hun gewas te bewaken vermelden hogere opbrengsten, minder plantenschade en lagere kosten en dat komt iedereen goed uit.

 

Vastgoed video’s

Dit is hot en misschien de beste kans voor ondernemende filmmakers die ervaring hebben met luchtfoto’s en cinematografie door middel van drones. Makelaars beseffen in snel tempo dat videobeelden en luchtfoto’s van dichtbij kunnen zorgen voor een snelle verkoop van landgoederen en huizen met unieke eigenschappen. Bovendien trekken de makelaars die gebruik maken van UAV video ook meer verkopers aan.

 

Resort en hotel reclame

Zoals ook voor vastgoed video, er is geen beter manier om te pronken met een spectaculair hotel op een perfecte stuk landgoed dan de potentiële bezoekers te voorzien van het type videobeelden en luchtfoto’s die alleen een kleine drone kan leveren!

In een tijd waarin hotels en resorts op en top bezig zijn met opvallende advertenties en om zich te onderscheiden van de menigte in applicaties voor het beheer van hotel reserveringen, begrijpt de marketing afdeling van veel reisbureau’s de unieke mogelijkheden dat video kan bieden in deze anders vermoeide branche. We werden betaald voor het verstrekken van UAV videobeelden en kregen ook gratis accommodatie in luxe resorts in Cozumel en Cancun, in Mexico, in ruil voor iets dat we toch dolgraag doen, vliegen met drones!

 

Veiligheid

cameraVideo’s van onbemande luchtvaartuigen worden ook gebruikt om gevoelige locaties en gebieden te beschermen tegen ongewenste indringers om diefstal te opsporen en documenteren. Een kennis van ons werd ingehuurd door een grote aquacultuur (een commerciële viskwekerij), 150 acres groot, om met zijn met warmtebeeld camera uitgeruste quadcopter ‘s nachts er overheen te vliegen na de zoveelste inbraak dat niet alleen de diefstal van de vis had gekost, maar ook veel grotere economische schade in verband met de besmetting van een kweekbassin. Het bedrijf kwam snel tot de conclusie dat, in hun specifieke situatie, het was meer kosteneffectief om een veiligheidsagent in dienst te nemen met een onbemande luchtbewaking systeem dat snel een groot gebied van moeilijk begaanbaar terrein kon bewaken dan het inhuren van vijf of zes veiligheidsagenten, het aantal dat nodig zou zijn geweest om de hele eigendom in de gaten te houden. Deze vriend van ons meent een wereldbaan te hebben gevonden.

 

Sport en evenementen videografie

Sportevenementen uit de lucht opnemen is een spannende toepassing van drones. We hebben al kunnen zien dat UAV’s worden gebruikt om allerlei evenementen op te nemen, o.a. de X Games van ESPN, de Olympische Spelen, de Boston Marathon en ook de Tour de France. Er is geen tekort aan lokale, regionale, nationale en internationale gebeurtenissen in de wereld die niet kunnen worden gepresenteerd vanaf de lucht!

 

Inspectie en controle van constructies en bouwwerven met een drone

Onze woonplaats werd nog niet zo lang geleden verwoest door overstromingen van historisch niveau. Een aantal UAV operators werden gecrediteerd om de openbare veiligheid te dienen door hun drones met FPV (first person view) systeem (dat live videobeelden stuurt naar de gebruiker) in te zetten om wetshandhavers en constructeurs in staat te stellen wegen en bruggen te observeren die ze anders niet zo gemakkelijk hadden kunnen bereiken om de schade te kunnen beoordelen. Als gevolg daarvan ten minste een van deze piloten verkoopt nu regelmatig videobeelden aan de lokale kranten en het nutsbedrijf.

Drone operators woorden door bouwbedrijven en architecten die te maken hebben met grote bouwprojecten steeds vaker ingezet om video’s te maken, zodat zij de vooruitgang van het werk kunnen meten en rapporteren. Verzekeringsmaatschappijen hebben drones in dienst om zaken zoals bijvoorbeeld hagelschade op daken te inspecteren en kwantificeren. Dit is beter dan experts ter plekke te sturen met het risico op vallen.

 

(Huwelijks)video’s

Unieke invalspunten vastleggen op luchtfoto’s en videobeelden, iets dat alleen kleine quadkopters met camera kunnen bieden, is en verrijking van de traditionele bruiloftsvideo’s en wordt steeds vaker gevraagd door aanstaande bruiden. En waarom niet?

Trouwlocaties worden vaak gekozen vanwege spectaculaire plaatsen en prachtige landschappen. Drones kunnen veel meer vastleggen van zo’n achtergrond en dat maakt het feest specialer dan ooit.

Weet dat dit artikel is geschreven voor een wereldwijd publiek. In sommige landen wordt het vliegen met drones sterk beperkt of zelfs verboden, of er wordt gevraagd naar licenties en kwalificaties wanneer je drones gebruikt voor commerciële doeleinden, vooral in tijden van rampen. Veel landen doen dat niet. Hoewel de veiligheidsaspecten geen doel zijn van dit artikel, moeten we niet vergeten dat UAV’s, in sommige situaties, zeker een reden tot bezorgdheid kunnen zijn. Potentieel kunnen ze letsel brengen aan omstanders of in botsing komen met het plaatselijk luchtverkeer. Het beste is om de geldende wetten en regels die van toepassing zijn op je situatie te kennen en zich daaraan houden. Vlieg alstublieft altijd op een verantwoorde manier met, als eerste prioriteit, de openbare veiligheid in je achterhoofd.

Drone sport
Logo