Sky Viper Camera Drone

quadcopter met een camera

Speelgoed helikopters zijn tegenwoordig heel gewoon, maar niet speelgoed helikopters die over een camera beschikken! Je hebt wel de Parrot AR.Drone, maar dat is meer een knap staaltje hoge technologie dan een speelgoed helikopter. De Sky Viper Camera Drone quadcopter, met een prijs van ongeveeer € 95,00 wordt geleverd met een ingebouwde VGA (video graphics array) camera. Deze drone is simpel, is leuk, is makkelijk te gebruiken en, anders dan de duurdere drones, is het eigenlijk echt speelgoed. Als je op zoek bent naar een hightech besteding om cadeau te geven of voor jezelf, thuis of op kantoor, is dit een leuk hebbeding. Een impuls item waarvan je met gemak de aankoop kan rechtvaardigen.

 

sky viper camera drone

Het ontwerp

De camera drone zelf is een typische speelgoed quadcopter. Het heeft vier rotors warvan de twee gele de voorkant aangeven en twee zwarte aan de achterkant zitten. Elke rotor is gemonteerd op een plastic arm met een dunne open cilindrische voet die het speelgoed enkele centimeters van de grond houdt wanneer het uit de lucht is.

Het middelpunt van de drone, waar de oplaadbare batterij zit, de camera, en het micro USB poort, is een klein cilindrisch stuk plastic bedekt met een zeer dun, afneembaare plastic omhulsel die de dunne armen bedekt tot aan de rotor. De accu zit onderaan dit stuk plastic, met een paar korte kabels die naar een connector leiden. De connector wordt aangesloten op nog een paar kabels die naar de romp van de drone leiden. De aansluiting van de twee kabel sets dient als schakelaar om de drone van de nodige energie te voorzien. De stroomaansluiting van de batterij wordt verbonden met de meegeleverde USB oplaad kabel (die tot een andere tweedraads power connector leidt).

De controles

De afstandsbediening is een functionele apparaat met veel knoppen, gemaakt van zwart plastic en aangedreven door vier AAA-batterijen. Het heeft 13 aparte knoppen en schakelaars, waarvan de helft meestal kan worden genegeerd. Twee controle sticks domineren de afstandsbediening, met de linker joystick naast de compensatie knoppen voor de rotatie en de rechter joystick naast de compensatie knoppen voor pitch en yaw (stampen en draaien rond de verticale as). Een schakelaar in het midden zet de afstandsbediening aan en doet een rode led flitsen en een verborgen luidspreker laat een pieptoon horen tot het contact met de drone is gemaakt. Op dat moment verandert de rode led in een groene led om aan te geven dat je klaar bent om te vliegen. Een drie-weg schakelaar onder de aan/uit schakelaar regelt de controle van de vlieg gevoeligheid. Tot slot, een schouderknop aan de linkerkant activeert de automatische stunts en twee schouderknoppen aan de rechterkant controleren de opname van foto’s of video’s.

sky viper met controler

Het is niet makkelijk om kleine afstandsbediende (RC) helikopters te laten vliegen. Ze zijn pietepeuterig en men kan enige tijd nodig hebben om ze te leren manoeuvreren zonder dat ze voortdurend tegen de grond storten. Quadcopters zijn makkelijker te controleren door hun vier rotors design die ze veel stabieler maakt bij het zweven en toch kunnen zij ook lastig zijn. Gelukkig bleek de camera drone erg vergevingsgezind te zijn tegenover zijn gebruikers, want na ongeveer tien minuten van teleurstellende starts en wilde crashes lukte het om de drone, op een betrouwbare manier, door de redactie kamer te laten vliegen. Het is niet even stabiel en gemakkelijk te bedienen als de Syma X5C, met zijn mobiele apparaat controles en automatische aanpassingen, maar voor een speelgoed helikopter is de Sky Viper Camera Drone vrij eenvoudig te beheren.

De linker joystick regelt omhoog/omlaag en draaien en rust, bij default, in een neerwaartse positie. Het is los op de verticale as, dus als je het naar boven of naar beneden schuift, zal het daar blijven en niet terugveren naar zijn oorspronkelijke positie (als je het naar links of rechts beweegt, zal het wel terugkeren naar het midden wanneer je het loslaat). Langzaam de stick omhoog duwen verhoogt de rotor snelheid en doet de quadcopter omhoog gaan, terwijl de stick naar links en naar rechts schuiven is om te draaien. De rechter joystick rust in een centrale, neutrale positie en maakt de drone vooruit, achteruit, links en rechts bewegen. Wanneer de drone lijkt af te drijven of draaien met de controles in een neutrale positie, kun je alle zes assen regelen met de kleine compensatie knoppen om de joysticks. Heb je genoeg ruimte en is de batterij nog voldoende geladen, zal de stunt knop op de linker schouder zorgen dat de camera drone acrobatische flips in de lucht uitvoert alvorens terug te keren naar zijn zweefpositie.

Zoals typisch is van speelgoed helikopters, is de levensduur van de batterij niet groot. De 500 MHA batterij van de camera drone is goed voor vijf tot zeven minuten vliegen, met een oplaadtijd van ongeveer 30 minuten voordat je het weer kan laten vliegen. Wanneer de batterij bijna leeg is, gaat de drone nog een paar minuten als een hovercraft functioneren, makkelijk glijdend op 2-3 centimeter van de grond, maar kan niet meer omhoog.

De camera van de Sky Viper

De op de quadcopter ingebouwde camera neemt foto’s en video’s op met een resolutie van 640×480 (VGA) en kan eenvoudig worden geactiveerd met de rechter schouder knoppen op de afstandsbediening. De controller is hulpvaardig en laat je weten, met een piepsignaal, wanneer je een foto hebt genomen of aan een video opname bent begonnen. Het laat telkens een klokgeluid horen als een foto met succes is genomen en elke seconde tijdens het opnemen van een video.

Gezien de prijs en de omvang van de camera drone, laat de beeldkwaliteit iets te wensen over. Het is een klein sensor met een klein lens, gemonteerd op een goedkope speelgoed helikopter, en neemt op in VGA kwaliteit. Het is echt geen opname platform voor aspirant filmmakers, maar is wel uitstekend om er gewoon mee te spelen. De foto opnames zullen bijna altijd wazig zijn, tenzij je de drone perfect stil kan houden, maar video’s zijn leuk en ervan uitgaande dat het gebied goed verlicht is, zien er goed uit voor hun resolutie en omvang. Wil je wat meer kwaliteid dan moet je dieper in de buidel tasten voor bijvoorbeeld de WALKERA QR X350.

Er is geen micro SD kaartsleuf aanwezig, maar de camera kan tot 30 minuten video of duizenden foto’s op de aanwezige 1 GB opslag bewaren. Om je opnames naar de computer te verplaatsen moet je de drone verbinden door middel van een micro USB kabel, waarna het op de computer zal verschijnen net als elke andere USB schijf.

De Sky Viper Camera drone is een leuke, gebruikersvriendelijke speelgoed helikopter die relatief eenvoudig is om te laten vliegen en waarvan de ingebouwde camera zijn prijskaartje van € 129,00  volledig rechtvaardigt. Het is geen Parrot AR.Drone 2.0, maar kost minder dan een derde en zijn prijs is veel gemakkelijker te rechtvaardigen bij een impuls aankoop voor jezelf of als cadeau voor iemand anders.