E-Flight Blade Glimpse FPV quadcopter

BLH2200_a0__43922_zoomDe Blade Glimpse is een model dat combineert een HD camera met de FPV (First Person View) functie. Zijn prijskaartje is behoorlijk voor een drone van deze categorie en dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan de FPV functionaliteit die hem scheidt van de concurrentie.

Hoeveel kost het?

Er zijn twee versies beschikbaar.
• BNF (Bind and Fly/verbind en vlieg) voor ongeveer 190 Euro
• RTF (Ready to Fly/vliegklaar) voor ongeveer 220 Euro

Wat zit er in de doos?

In de doos van de RTF versie vind je de quadcopter zelf, een batterij, een kleine USB lader, een SD kaart van 8GB en, natuurlijk, de afstandsbediening die is voorzien van Spektrum™ technologie. Verder tref je ook een set van reserve rotorbladen of propellers, die vroeg of laat van pas kan komen.

Je hoeft alleen de meegeleverde LiPo batterij op te laden en je bent klaar om te gaan vliegen.

Vliegprestaties

Veel mensen zullen zich afvragen of deze drone geschikt is voor beginners. Nou, dat is ie zeer zeker, behoorlijk goed zelfs.

De meegeleverde afstandsbediening heeft twee functies: een beginner modus en een, laten we zeggen, geavanceerde modus.
Als je voor het eerst het systeem aanzet moet je, zoals het hoort, eerst de afstandsbediening aan doen en vervolgens de quadcopter. Standaard bevindt de afstandsbediening zich in de geavanceerde modus. Om naar de beginner modus te schakelen druk je eenmalig op de linker joystick.
In de beginner modus is de besturing iets minder responsief, waardoor de kans kleiner is dat de gebruiker plotselinge ongewenste bewegingen zal maken.

Dankzij de SAFE@ technologie is de Glimpse quadcopter zeer stabiel. SAFE staat voor Sensor Assisted Flight Envelope, een omgeving waarin sensoren het vlieggebeuren ondersteunen. Met de SAFE technologie kun je geen flips doen of rolls (salto’s en rond de verticale as draaien). Aan de andere kant, zorgt deze technologie voor probleemloze vluchten, ook wanneer er een beetje wind waait. Daar zorgt de elektronica voor. En ja, je kan dit kleine apparaat zowel binnen als buiten laten vliegen.

Daarentegen vraagt de Blade Glimpse quadcopter om een constante handmatige input van zijn piloot. In deze categorie hebben de meeste drones geen van de geavanceerde functies die duurdere quadcopters bieden. Zo’n functie om hoogte en positie te handhaven hebben ze bijvoorbeeld niet, omdat ze niet beschikken over een ingebouwde GPS systeem. Iets dat we eigenlijk onmisbaar vinden voor zulke kleine drones is de “return home” functie (terug naar de startpunt). Het is ons vaker gebeurd dat we de quadcopter buiten op grote hoogte lieten vliegen en, door de hoogte, de voorkant van de achterkant niet meer konden scheiden. Hierdoor gebeurde het wel eens dat we de drone in de verkeerde richting stuurden, met het resultaat dat hij buiten ons bereik ging vliegen en ergens neerstortte.

In zo’n situatie zou een return home paniekknop goed van pas komen of tenminste een knop om de drone te laten overgaan naar een zweef modus ter plaatse om dichterbij te kunnen gaan en hem weer onder controle te krijgen. Een andere optie zou zijn om de propellers van de Glimpse, in geval van nood, steeds langzamer te laten draaien zodat hij niet neerstort, maar zachtjes kan landen.

Uiteindelijk wil niemand een drone van € 180 vernielen of verliezen.

Camera met FPV functie

Nu even een woord over die ene functie die de Blade Glimpse quadcopter doet onderscheiden van de rest.
Via een 5,8GHz downlink naar een mobiele apparaat biedt de quadcopter de FPV functie (first person view). Er is ook een eenvoudige applicatie beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Op de doos wordt vermeld dat je de FPV functie kan gebruiken met beide systemen en, bovendien, dat je de stream kan delen met andere personen. Deze personen hoeven alleen de applicatie te installeren en vervolgens op het Glimpse netwerk inloggen en iedereen kan tegelijk genieten van de FPV!
Deze functie is handig en leuk en weinig of geen andere quadcopter in deze prijsklasse heeft het, maar hoe goed werkt het ?

De 5,8GHz downlink blijkt namelijk niet zo flexibel te zijn als je zou denken. Het lijkt erop dat in Europa maar heel weinig Android apparaten zijn die de 5,8GHz daadwerkelijk ondersteunen. Dit maakt de drone net zo goed als nutteloos voor de meeste Android gebruikers. Dus, voordat je de Blade Glimpse koopt, check dat je mobiel kan aansluiten op 5,8Ghz netwerken. Kan dat niet, dan moet je deze drone vergeten omdat hij dan juist de functionaliteit mist die hem duurder maakt dan zijn concurrenten.
Jonge iOS apparaten zouden geen probleem hebben om de Glimpse netwerk te vinden en daarop aan te sluiten. Ben je in het bezit van een recente iPhone model, dan kun je de FPV functie sowieso gebruiken.

Maar werkt de FPV functie echt zo goed?

First Person View is in, dit geval, een beetje een groot woord. In de werkelijkheid kan de downlink soms een schokkerig beeld geven en de first person view nutteloos maken.
En als je geen goede live beelden ontvangt, terwijl je in FPV zit, kun je ergens tegenaan vliegen en je drone laten crashen.
De Blade Glimpse is een leuk hebbeding, maar is niet echt een topper om in first person view te vliegen. Je kan hiermee wel een beetje kennismaken met het FPV gevoel, maar als je een echte FPV quadcopter wilt, moet je de Blade Glimpse vergeten.

Is de Glimpse stevig?

Op zin doos wordt vermeld dat de Glimpse een zeer duurzaam ontwerp is, maar is het ook waar?

We vonden de Blade Glimpse quadcopter inderdaad vrij duurzaam. Tijdens het testen van deze drone hebben we een aantal crashes gehad, zowel binnen als buiten.
In de meeste gevallen is een snelle controle voldoende geweest, en soms moesten we de propellers vervangen, maar we konden doorgaan met vliegen in een mum van tijd.
Ons allerergste crash was toen we de controle verloren op ongeveer 20 meter hoogte en de drone hard neerkwam op beton. We dachten hem echt in een triljoen stukjes terug te zien.
Maar toen we hem vonden was hij nog helemaal heel, nou ja, bijna helemaal.

De kap was gebarsten, maar kon nog gebruikt worden. Er was iets los gekomen en dat was een metalen plaat binnen de quadcopter die contact maakt met de wifi antenne.

We hebben toen de Glimpse open gemaakt en het metalen plaat weer op zijn plaats geklikt. Daarna weer dicht gemaakt en jawel… alles werkte weer.

Je kan alle onderdelen vervangen en je hoeft niets te solderen. Blade maakt gebruik van een soort connectoren die het vervangen van de motoren of zelfs de printplaat zeer makkelijke maken voor iedereen.

Dat is een groot pluspunt! Goed gedaan, Blade jongens!

De voordelen
• Stabiele vluchten, geschikt voor beginners
• De FPV (downlink video stream) is een leuk hebbedingetje
• HD opnames op geheugenkaart
• Eenvoudig te repareren
• Behoorlijk crash bestendig

De nadelen
• Kostbaar
• Geen volmaakte FPV
• Geen “return home” (terug naar startpunt) of failsafe (fouttolerantie) functie
• Geborstelde motoren
• Vliegtijd van circa 7 minuten
• Niet compatibel met de meeste Europese Android apparaten (5,8GHz netwerk)

De belangrijkste kenmerken

• Volledig gemonteerd, geen assemblage nodig
• SAFE technologie maakt het makkelijk om een drone te leren vliegen
• Veelgeprezen betrouwbaarheid van de Spektrum™ DSMX® 2,4GHz-technologie
• Geïntegreerde HD camera (ingebouwd)
• Hoge resolutie 1280x720p video en 1 megapixel foto opnames
• Effectieve live video downlink bereik van 80 voet (24m)
• FPV live video via 480p wifi downlink voor meerdere smart apparaten (niet inbegrepen)
• 8GB Micro SD geheugenkaart en SD adapter meegeleverd, om foto’s en video’s op te slaan
• Taai toch lichtgewicht toestel met duurzame propeller beschermers
• Hoog contrast calibratie regeling helpt de oriëntatie behouden
• Krachtige motor systeem die geweldige prestaties biedt met een laag geluidsniveau
• Reserve rotorbladen inbegrepen
• 500mAh 1S LiPo batterij en USB lader (inbegrepen)
• Vliegtijd van 6-8 minuten
• Compacte multifunctionele 2,4GHz zender met Spektrum ™ DSMX® technologie

Eindoordeel

De review is hiermee praktisch op het eind en we geven dus onze mening over de beoordeelde drone. De Glimpse is een leuke quadcopter om mee te vliegen, vooral voor beginners, maar is niet geheel geschikt voor FPV vluchten.

Gezien het prijskaartje, vinden we de Blade Glimpse quadcopter zijn geld niet waard. De concurrentie heeft vergelijkbare modellen die minder duur zijn en net zo leuk kunnen vliegen. Toch is een beginner beter af met deze quadcopter dan bijvoorbeeld een Hubsan X4, omdat de Blade Glimpse een zeer stabiel vlieggedrag heeft.
Alles bij elkaar overwegend, verdient de Blade Glimpse een score van 7/10.