Walkera Ladybird V2 QR Series

imagesWe weten nog heel goed de eerste keer dat we de Walkera Ladybird QR hebben getest. We konden toen niet helemaal begrijpen hoe het mogelijk is dat een dergelijke kleine, eenvoudige vliegtuig zo’n geweldige prestaties kan leveren. Sindsdien hebben we veel quadcopters in handen gehad om te testen. Sommigen waren goed en andere minder, maar de Ladybird QR heeft altijd een speciale voorkeur behouden binnen de redactie.

De markt is inmiddels overspoeld door een golf van klones, maar we blijven overtuigd dat de Ladybird (lieveheersbeestje) QR nog altijd de beste vliegende quadcopter is in zijn formaat. En we zijn zeker dat, als hij iets lager geprijsd was geweest… iedereen een Ladybird QR zou hebben in plaats van één van de vele klonen.

Maar laten we bij de ster van deze recensie blijven, de Ladybird V2 QR Series van Walkera. Deze quadcopter is een uitgeklede versie van de V1 en wordt uitsluitend geleverd als RTF model (ready to fly/vliegklaar). Met een prijs van ongeveer€ 70, is ie iets duurder dan de meeste klonen, maar veel goedkoper dan de oorspronkelijke V1 die, in de BNF versie (bind and fly/verbind en vlieg) ongeveer 100 euro kost.

De voordelen
• Betaalbare prijs
• Uitstekende prestaties
• Grote stabiliteit
• Handmatige flips en rolls

De nadelen
• Afstandsbediening kon iets beter uitgerust zijn
• Gevoelige motoren
• Geen LED verlichting
• Niet beschikbaar in BNF versie

De functies
• De quadcopter vliegt heel stabiel en is zeer geschikt voor beginners.
• De aantrekkelijke, duurzame en levensechte hoesje is mooi om te zien, met zijn felle kleuren en de originele afwerking.
• Hij is makkelijk te vliegen door het 3 assige gyro controle systeem.
• Het modulair ontwerp is eenvoudig te installeren en gemakkelijk te onderhouden.
• Met zijn volgeladen lipo accu, is de vliegtijd langer dan 8 minuten.

De V2 werd ons een paar dagen geleden gestuurd en kwam vandaag aan, in zijn originele doos en goed beschermd in noppenfolie. De verpakking hebben we letterlijk open gescheurd… we wilden graag snel aan de gang met de Ladybird V2 quadcopter en we hadden geen moeite om vrijwel meteen ermee te gaan vliegen.

Dit vindt je in de doos

1 4 kanaals 2,4 GHz zender (Devo 4)
1 Ladybird V2 QR (natuurlijk)
4 Reserve propellers
1 3,7V 240 mAh lipo batterij
1 GA006 dual lipo lader
1 Verbindingsplug en zender gereedschap
1 Gebruiksaanwijzing

De quadcopter

Met de kap erop, is het heel moeilijk enig verschil te zien tussen de V1 en V2 modellen. Alle onderdelen, behalve de “receiver board” (de ontvanger plaat) zijn daadwerkelijk uitwisselbaar. Dat roept de vraag op, wat zit er niet bij op de V2 printplaat, dat hem zoveel goedkoper maakt?

Als we naar de plaat van de V2 kijken, is het duidelijk dat veel onderdelen ontbreken die te vinden zijn op de V1. Het gaat namelijk over de upgrade poorten en de accelerometer chip. Het zou kunnen betekenen dat de V2 iets minder zou presteren in termen van stabiliteit. Dit gaan we verder bespreken in de sectie “vliegprestaties”.

De onderkant van de motoren is beveiligd met een rubberen vulling zoals bij de laatste versie van het V1 model. Dit rubber zal de motoren beschermen en voorkomen dat ze vastlopen, zoals wel eens is gebeurd met het eerste model dat we hebben getest.

De zender

Met de introductie van de Ladybird V2 QR series, introduceert de firma Walkera ook de gloednieuwe Devention 4 afstandsbediening. Deze zender lijkt ons van dezelfde kwaliteit als de Devo 6, een groot pluspunt dus voor wat de ergonomie betreft. Ondanks het kleine formaat, voelt het heel comfortabel om vast te houden, ook voor mensen met grote handen. Functioneel gezien, is het heel simplistisch… geen overbodige functies en geen LCD scherm, maar slechts 2 joysticks, een knop om de dubbele modus in te stellen aan de rechterkant en een kanaal omkeer functie op de achterkant van de TX (de zender). Aan de voorkant heb je nog een metalen ring, waar je een draagriem op de TX kunt aansluiten … en dat is het ongeveer!

Het communiceert met de gebruiker door piepgeluiden. Het piept op het moment dat je het aansluit en ook tijdens de calibratie. Onder de Devention logo heb je een rood licht dat op verschillende snelheden zal knipperen, afhankelijk van je DR (dynamic range) instellingen.

We hadden het gevoel dat de joysticks (anders dan de gashendel) een beetje gespannen zijn en daarom misschien moeilijk om accuraat te bewegen. Dat gezegd, lijkt de afstandsbediening ons meer dan voldoende, gezien de prijs en de markt waarvoor de V2 bedoeld is, de beginners markt dus. Waarschijnlijk kunnen de relatief stijve sticks voorkomen dat beginners hun controle over de quadcopter snel kwijtraken. Wie weet, misschien zijn de joysticks bewust een beetje strak ontworpen!

Vliegprestaties

Er was zeer weinig calibratie nodig of input van ons kant en de Ladybird V2 steeg vrij krachtig op en ging mooi zweven. Wat betreft vliegstabiliteit en prestaties kunnen we eerlijk gezegd geen verschil vinden tussen de V1 en V2.

Zo goed is de V2 dus.
Zijn “stabiliteitsmodus” en “stuntmodus” zijn vrijwel gelijkwaardig aan de functies van de 6 assige en 3 assige modellen van de V1.
In de stabiliteitsmodus probeerden we de V2 zowel op hoge als op lage snelheid te laten vliegen. Hij is dan inderdaad zeer snel en kan steile bochten aan, maar kan geen flips doen. Deze stabiliteitsmodus is erg handig voor beginners, maar ook voor ervaren vliegers. Het is iets dat je met geen andere quadcopter klone meemaakt, voor zover we weten.

Om met de V2 koele flips te doen, moet je hem in de stuntmodus gebruiken. Als je gewend bent om met andere quads van soortgelijke formaat te vliegen, moet je weten dat je met de V2, handmatig, mooie flips kan doen. Je moet de quadcopter wel door laten flippen tot hij weer horizontaal staat.

Met de meegeleverde zender zijn langzame rolls (wentelingen op de verticale as) onmogelijk, maar wel te doen als je een digitale zender gebruikt zoals de 8S. Als je het correct doet, zien ze zeer sierlijk uit.

Met de Devon 8S is het ook mogelijk om de quadcopter met veel gemak door kleine ruimtes te navigeren en hem zelfs op een kroonkurk laten landen! Zoveel nauwkeurigheid heb ik nog nooit kunnen ervaren met een andere zender.

 

De ladybird v2

 

Aanpassingen

We besloten een Mini CP landingsgestel toe te voegen aan onze Ladybird V2 QR en de belangrijkste reden om dit te doen was om de armen van de quadcopter te beschermen tijdens de landing. De aan de V2 gebrachte aanpassing van het landingsgestel was bedoeld voor testdoeleinden, maar het zou zeker ook de motoren helpen beschermen in geval van een harde landing. Het landingsgestel accepteert ook accu’s tot 400mAh en, ook belangrijk, het lagere zwaartepunt kan de stabiliteit verhogen (dat is, als het mogelijk zou zijn dat deze quadcopter nog stabieler kan).

Conclusie

We vinden de Ladybird V2 een absolute winnaar. Op de market is er geen quadcopter met een soortgelijke grootte die zijn stabiliteit en prestaties kan evenaren. De afstandsbediening zou iets meer kunnen bieden, maar als je een Devo digitale radiosysteem gebruikt (Devo 6 en hoger), is de V2 een goed alternatief voor de V1. Hopelijk is de V2 in de toekomst ook beschikbaar in een BNF versie, maar op dit moment is hij alleen als RTF te koop. Hier lees je wat het verschil is.