WLToys V272 micro quadcopter review

de wl v272 drone in het geel

De WLToys V272 is een micro quadcopter gebaseerd op de zeer populair Estes Proto X micro quadcopter. Het is ook dezelfde quadcopter die je treft in de WLToys V282 en V292 pakketten, maar heeft een afstandsbediening die veel beter is en die normaal bij grotere modellen wordt geleverd, zoals de V636. Als je de afstandsbediening van de V282 en V292 een beetje te eenvoudig vindt, dan is de V272 geschikter voor je.

Omdat het een micro quad is, past de WLToys V272 makkelijk in de palm van je hand. In feite is de V272 één stuk vliegend PCB (printed circuit board/printplaat) met vier motoren, propellers, batterij en een kunststof hoes erbovenop. Het is zo klein dat er geen ruimte is voor iets anders.

De V272 is, vanwege zijn kleine afmetingen en het gebruik van goedkope kunststof, nogal breekbaar gebouwd. Je moet voorzichtig zijn en niet te dicht bij muren of meubilair vliegen omdat de armen van de quad fragiel zijn en kunnen breken bij een botsing. Het kunststof cover van de V272 kan lastig zijn omdat het makkelijk los raakt bij een klap. Toen we met de V2782 vlogen moesten we het vaak, na een crash, goed zetten of opnieuw bevestigen. Het hoesje zelf is nogal dun gebouwd en we moesten eigenlijk meer tijd daaraan besteden dan aan het vliegen met de quadcopter.

De 100mAh batterij van de V272 neemt alle ruimte onder de romp en wordt door de cover vastgehouden. De batterij kun je eenvoudig laden door de geleverde lader in de oplaadpoort achter de quad te steken. De V272 wordt geleverd met 2 sets propellers, de handleiding en een usb lader.

Specificaties

 

  • Diagonale motor afstand: 50mm
  • Motor grootte: 5mm, kernloos
  • Gewicht: 14g
  • Vliegtijd: 5-6 minuten
  • Batterij: 3,7V 100mAh Li Po
  • Oplaadtijd: 30 minuten
  • Besturingsafstand: ongeveer 50m
  • Transmittervoeding: 6×1,5V AA batterijen (niet inbegrepen)
  • Afmetingen: 47x47x25mm

 

Vliegprestaties

rood met zwarte nano quadcopterNet als bij de V282 en V292, zijn de vliegprestaties van de V272 niet om te gillen, vooral als hij gevlogen wordt in de 100% snelheidsmode. Echter, de betere afstandsbediening van de V272 geeft meer vrijheid bij het kiezen van een snelheid die beter past bij je vliegstijl. Terwijl je met de mini zender van de V282 en V292 alleen de keuze hebt tussen twee snelheden, met de zender van de V272 kun je kiezen tussen snelheden van 40%, 60%, 80% en 100%.

Persoonlijk vinden we de V272 het beste vliegen op een snelheid van 60%, vooral wanneer je binnen vliegt. Je zal ook zien dat 60% is waar de V272 zich het beste gedraagt. Indien je veel ruimte hebt, zoals in een grote zaal of buiten, dan kun je overschakelen naar een snelheid van 80%.

Op 100% snelheid wordt de V272 extreem prikkelbaar en nerveus, met zeer agressieve vlieghoeken. De hoge snelheid in combinatie met een rotatie die verschrikkelijk traag is, zorgt voor afschuwelijke vliegprestaties. Hoewel het zeer snel in een rechte lijn kan vliegen, kan de V272 gewoon niet snel genoeg draaien als gevolg van de trage rotatiesnelheid, waardoor strakke bochten en snelle funnels (zijwaartse loopings) onmogelijk worden.

De V272 kan geautomatiseerde flips uitvoeren, net als andere micro quads. Hij doet dit soepel en herstelt snel na elke flip. Vanwege zijn kleine formaat en het lichte gewicht, kun je hem beter laten vliegen als er geen wind is.

Voor mensen die niet gewend zijn om micro quadcopters te besturen, kan het geluid van de V272 heel grappig overkomen. Door zijn micro formaat klinkt de WLToys V272 eigenlijk als een reusachtige mug. Hij heeft een soepele maar pittige gezoem dat luid genoeg is, maar niet te luid om de vrede in je huis te verstoren of om je buurman te ergeren.

De V272 kan gemiddeld 5 tot 6 minuten vliegen en dat is echt een beetje kort. Zijn vliegtijd wordt zelfs korter wanneer je een heleboel flips doet en agressief vliegt. Gelukkig, zijn de batterijen goedkoop en je kan ze extra bestellen voor minder dan $ 12 (€ 10) voor 5 stuks.

De heldere LED verlichting van de V272 helpt enorm om te bepalen waar je vliegt. Door zijn kleine formaat, het is vaak makkelijk om de oriëntatie te verliezen met de V272, ook al vliegt ie slechts een paar meter van je af. De quad laten vliegen zonder deze LEDs kan zeer vervelend zijn, omdat het heel moeilijk is om de voorkant van de achterkant te onderscheiden. Anders dan in de V282 en V292 kun je, door een druk op een knop op de afstandsbediening, de achterste LED’s uitschakelen en alleen de voorste LED’s laten branden.

De besturing

besturing van de wl 272Zo’n grote zender gebruiken voor de kleine V272 kan op het eerste gezicht een beetje onhandig lijken, maar je zal het snel waarderen zodra je beseft hoeveel controle het je geeft over de quad. Zoals eerder vermeld, de zender stelt je in staat om te schakelen tussen de 4 verschillende snelheden en ook de LED lampjes op de quad te bedienen.

Aan de onderkant van de afstandsbediening heb je een LCD scherm die belangrijke informatie weergeeft, zoals de positie van het gaspedaal, de trim waarden (kalibratie), de snelheidsmodi en het batterijniveau.

De zender wordt gevoed door 6 AA batterijen en dit vinden we gewoon overdreven gezien dat de meeste andere zenders met een vergelijkbare grootte goed kunnen werken met slechts 4 AA batterijen.

Net als vele andere RC (radio control/remote control) zenders van Chinese makelij, zo is ook de zender van de V272 bijzonder lelijk. Persoonlijk vinden we dat de zenders van de V282 en V292, hoewel klein, eigenlijk een stuk beter eruitzien. Echter, dat de V272 zender zo lelijk is wordt goed gemaakt door haar betrouwbaarheid en doordat het meer controle biedt op de quadcopter. We hebben verschillende testvluchten uitgevoerd met de V272 en we hebben nooit ernstige problemen gehad met de afstandsbediening.

 

Conclusie

De V272 verbleekt in vergelijking met andere micro quads van WLToys, zoals de V676 en V646, die een veel betere vliegervaring bieden en een beter totaalpakket. Maar de zender van de V272 geeft je meer opties voor de controle.

De bouwkwaliteit is vrij slecht met een dun hoesje die gemakkelijk los raakt tijdens crashes of botsingen. Andere delen zoals het frame zijn zelf ook nogal kwetsbaar en gevoelig voor beschadiging.

Binnen, vliegt de V272 het beste op 60% – 80% snelheid. Deze snelheden zijn de meest geschikte voor de nogal trage draaisnelheid waardoor het vliegen bij 100% snelheid niet als plezierig wordt ervaren. Bij 100%, is de V272 uiterst moeilijk te beheren, prikkelbaar en nerveus. Als je hem in de lucht wil houden en circuits vliegen moet je, met deze snelheid, bijzonder goede reflexen hebben. Op 100% snelheid is de V272 micro quad geen vriendelijke apparaat voor een beginner.

Over het algemeen gezien, biedt de V272 een vrij matig pakket voor een micro quad. Door zijn complexer en grotere zender is ie ongeveer € 5 tot 10 duurder dan de V282 en V292, maar nog altijd zeer betaalbaar. De V272 is een micro quad die je kiest als je houdt van snel vliegen in rechte lijnen en je geeft niet veel om funnels en circuits. De V272 is een micro quad die je drag racer instinct wakker kan maken.