Een uitgebreide blik op het toekomstperspectief van drone fotografie

De test in India met een pizzakoerier mag misschien gefaald hebben, maar UAE’s (Unmanned Aerial Vehicles) worden reeds ingezet bij reddingsoperaties, gewapende opstand, de voorspelling van gewasomstandigheden, grens hulpbewaking en natuurlijk voor het vastleggen van glamour opnames bij sociale evenementen. Je hebt ze op bruiloftsfeesten gezien, die vierarmige apparaaten, zoemend over de aanwezigen om midden in de lucht te stoppen boven bruid en bruidegom.

Ze hebben je versteld doen staan met de manier hoe ze de cinematografie hebben veranderd in tv-series als Game of Thrones en films als The Wolf of Wall Street en The Hobbit. De Drones, of Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s) hebben de mogelijkheden van luchtfotografie vergroot, mede omdat ze groothoek beelden kunnen leveren, landbouwgegevens en natuurbehoud vastleggen en het mogelijk maken om, op afstand, nutsvoorzieningen te bewaken, zoals zendmasten, gasleidingen, snelwegen, spoorwegen enzovoort.

Hun vermogen om tot een kilometer hoog te kunnen stijgen maakt ze ook handig om natuurrampen te volgen en opnames maken van sportevenementen, met een vernieuwde nuancering die helikopters niet kunnen evenaren.

Onderzoekers van de IIT Kanpur (Indian Institute of Technology van Kanpur) hebben, eerder deze week, drie verschillende types UAV’s tentoongesteld als onderdeel van hun project en zelfs bedrijven zoals Amazon, Google, Apple, Intel en Qualcomm doen al jaren onderzoek over deze technologie. Op de Indiase markt zijn er twee soorten drones beschikbaar – de kleine vierarmige quadcopters, ideaal voor het heffen van lichtgewicht camera’s zoals de GoPro, en de grotere drones, met zes tot acht armen, die de zware 5D camera’s met gemak kunnen tillen.

Koop wat je ziet
De onroerend goed sector heeft in het afgelopen jaar intensief gebruik gemaakt van drones. Ze zijn nu één van de grootste gebruikers van deze technologie. “Om ook tijdens de bouw de appartementen makkelijk te verkopen tonen de aannemers vaak foto’s, gemaakt vanaf een bepaalde hoogte, om de koper een beter perspectief te geven van de hogere, onafgewerkte etages,” zegt Pranshu Dubey, oprichter van PixelDo Media Pvt Ltd, een vijf jaar oude bedrijf gespecialiseerd in interactieve media projecten en panorama fotografie.

Luchtfoto gemaakt met een drone

foto gemaakt met een drone

 

Interessant om te weten is dat de firma Dubey op 3 februari 2014 de eerste en grootste digitale interactieve afbeelding van India’s heeft gemaakt voor de regering van Rajasthan – een 16 gigapixel panoramisch beeld van de stad Udaipur, opgebouwd uit 1.456 afzonderlijke beelden, voor de Udaipur overheid om maatschappelijke bowkunde en het toerisme in de stad te stimuleren.
In Mumbai heeft de Chief (hoofd) Minister Devendra Fadnavis, in februari van dit jaar, zijn droomproject gelanceerd, Mumbai Next, een initiatief om de financiële hoofdstad van het land om te vormen tot een wereldwijde financiële en uitgaanscentrum. “We werden er bij betrokken om luchtbeelden te helpen vervaardigen voor de stadskaart”, zegt Mohit Gurjar van BrainWing, een bedrijf dat drone luchtfoto cinematografie diensten levert aan de amusementsindustrie.

Bovenmenselijke prestaties

Ronnie Singh, oprichter en directeur van het Shutter Grey mediabureau, zegt dat drones hun taken hebben vereenvoudigd. “Om luchtopnames te maken moesten we vroeger bomen, muren en gebouwen beklimmen. Nu maak je gewoon de camera aan een drone vast en de drone doet al het werk” zegt Singh en hij voegt toe dat dit de volgende stap is in luchtfotografie na de helikopters, die last hadden van ruimtebeperking.
Sudhir Chaudhary vertelt dat het gemak waarmee een drone gemanoeuvreerd kan worden, het een lieverdje maakt van een cameraman. Hij heeft drones gebruikt op grote schaal tijdens de opnames van Kaanchi, The Unbreakable (2014), van Subhash Ghai, en zegt “Zodra de camera op de drone gemonteerd is, heb je maar één persoon nodig om de drone te bedienen terwijl je op de monitor kunt volgen wat de camera ziet en de opnamen maken die je wilt via de afstandsbediening. Als ik het vergelijk met een jib (een camerakraan), legt de drone de beelden vast vanaf een betere hoek. Met een helikopter zou je een helikopterplatform nodig hebben om te landen, maar een drone kan zelfs landen op een plaat van multiplex! Een drone is ook makkelijker wanneer we een retake (hernieuwde opname) moeten maken, omdat het met een paar minuten weer de lucht in kan.”

Drones gebruiken voor video en foto opnames van bruiloften is inmiddels een grote rage geworden. Afgezien van de nieuwigheidsfactor, kan de drone foto’s maken vanaf hoeken waar een mensenhand niet bij kan. Fotograaf Rajdeep Banerjee van Jodi Clickers zegt: “De drone is handig om foto’s te nemen op plaatsen en momenten waar een directe menselijke aanwezigheid onmogelijk is – shots, die van hoog naar laag bewegen, zoomen in kleine ruimte’s en dan zowel closeups als panoramafoto’s. Er is ook geen probleem dat mensen het uitzicht belemmeren. De drone vangt op wat we vanaf de grond zouden kunnen missen.” zegt Banerjee.

Veiligheidscontroles

Tijdens de overstromingen van 2013 in Uttarakhand hebben drones een cruciale rol gespeeld om de reddingsoperaties in kaart te brengen en ze peilden in 2014 de situatie van de rellen in Saharanpur. Het bedrijf ideaForge, opgericht door een groep afgestudeerden aan de IIT Bombay om een stijging van onbemande systemen te inspireren, fabriceerde in 2009 ‘s werelds kleinste en lichtste full featured (complete) automatische piloot.

Het bedrijf werkt nu nauw samen met de laboratoria van de Defence Research and Development Organisation (DRDO) en met defensie en paramilitaire troepen. “We hebben de NETRAv2 UAV ontwikkeld, een surveillance quadcopter die kan worden ingezet voor talloze activiteiten zoals opsporing en redding, oproerbeheersing, grensbeheer voor de Border Security Force (BSF), operaties van contraguerilla (opstandbestrijding) voor de Central Reserve Police Force (CRPF) en infiltratie bewaking (Indiase leger)” zegt mede oprichter en CEO, Ankit Mehta.

Op dit moment kan men geavanceerde drones kopen voor Rs (roepie) 100.000/200.000 (1500/3000 euro), terwijl de kleintjes Rs 50.000 (750 EURO) kosten. Verhuren komt op Rs 20.000 (300 EURO) per dag en meer, verhuur van miniatuurmodellen kost minder dan Rs 5.000 (75 euro).

Landbouw en politiek
Agrarische bedrijven gebruiken ook luchtfotografie om gewasomstandigheden te voorspellen. “Dit helpt onze acties bepalen in verband met corrigerende maatregelen, maar ook om de productie te plannen voor industrieën die landbouwproducten gebruiken,” zegt Tanuj Bhojwani, technisch hoofd van Quidich. Tijdens de laatste Assembly Elections (statenvergadering verkiezingen) schoot deze luchtfotografie bedrijf, in samenwerking met een nieuwszender, een panoramisch uitzicht van een aantal van de meest belangrijke kiesdistricten, zoals Varanasi, Muzaffarnagar en Amethi.

Klaar voor de toekomst
“Wat we in de toekomst gaan zien zijn automatisch stijgen en landen, volgens een vooraf geplande pad en richting vliegen, cruise control, waterdichte apparaten, op applicaties gebaseerd wifi controle, detectie van afbeeldingen en objecten, enz,” zegt Gurjar. Dubey is nu vol enthousiasme voor de follow me modus: “Hiermee hoef je niet eens een drone te leren vliegen. Alles wat je hoeft te doen is gewoon een app op je mobiele telefoon installeren, op een follow me knop drukken en de drone zal je volgen en je activiteiten vastleggen. Dit wordt een geweldige tool om bijvoorbeeld avontuurlijke sporten te documenteren. Virtual reality begint ook betrokken raken met luchtbeeldspraak om de eindgebruiker een compleet nieuwe ervaring te geven. Het enige wat je hoeft te doen is de VR (virtual reality) bril te dragen en het zal je het gevoel geven te vliegen als een vogel! ”

 

https://youtu.be/NReIVmavfOg

 

Een statussymbool
Veel verloofde paren die de knoop doorhakken en in het huwelijk gaan treden zijn gek op deze zwevende apparaten en willen er vaak gebruik van maken.Planner Sachin Bagaria, de oprichter van The Wedding Soul, een huwelijksplanning bedrijf, zegt dat drone foto/videografie uitgegroeid is tot een statussymbool. “Gasten die het voor de eerste keer zien, zijn er door gefascineerd. De kwaliteit van de beelden is ook drastisch verbeterd”, zegt hij.

Saranraj Annamalai, cameraman bij Focuz Studios, een huwelijksfotografie bedrijf, voegt toe dat drones vooral voor buiten zijn en voor privé opnames van de echtparen, omdat ze veel open ruimte nodig hebben. “Als we kleinere drones gebruiken, kan de windsnelheid beverige video’s veroorzaken. En ook, een drone kan tot maximaal 25 minuten in de lucht blijven en men kan dus niet continu video’s opnemen.

Juridische kwesties

Op afstand bediende, onbemande apparaten met ingebouwde camera’s kunnen ernstige veiligheidsprobleem vormen. Gezien dat de technologie in de kinderschoenen staat, worstelen de meeste landen met het tot stand brengen van een regelgeving voor het gebruik van drones. Tot nu toe alleen Spanje, Australië en Nieuw-Zeeland hebben voorlopige normen bekendgemaakt voor gebruik van UAV’s door burgers. In februari van dit jaar, de Federal Aviation Administration (FAA) van de Amerikaanse regering heeft haar langverwachte voorstel voor commercieel gebruik van drones gepubliceerd.
In India, kondigde de DGCA (Directorate General of Civil Aviation – directoraat generaal voor de burgerluchtvaart) in oktober 2014 dat het gebruik van drones door burgers wordt verboden totdat de juiste regels en voorschriften zijn geformuleerd. “Geen niet-overheidsinstelling, organisatie of individu mag een UAS (Unmanned Aircraft System – onbemand vliegsysteem) in de Indiase burgerlijke luchtruim lanceren voor welk doel ook” luidt de richtlijn op de DGCA website.

Hoewel er nog steeds veel mensen zijn die volgens de FAA richtlijnen vliegen en met toestemming van de lokale politie, bevestigt Sanjay Brahmane, adjunct-directeur luchtveiligheid van de DGCA het volgende: “De DGCA heeft het vliegverkeer van commerciële (camera) quadcopters voor burgers verboden. Een nieuwe circulaire hierover wordt binnenkort verwacht. Tot dan is het illegaal om drones te vliegen en toestemming van de lokale politie is niet voldoende.” Met ingang van nu, zijn recreatie of hobby vliegen, in het hele land, de enige onomstreden manier om drones te gebruiken.