Luchtfotografie met een drone uitgelegd: wat het is en hoe je het doet.

Je hebt vast wel eens van die mooie filmscènes gezien waar de camera met prachtige uitzichten over bergen en dalen zweeft en over uitgebreide landschappen. Wel, die mooie filmscènes kun je ook zelf doen zonder de Hollywood effecten als je een drone gebruikt voor je luchtopnames.

 

drone met camera

 

Je bent niet afhankelijk van een filmploeg, alles wat je nodig hebt is een op afstand bestuurbare drone, door hobbyisten ook UAV genoemd (unmanned aerial vehicle – onbemande luchtvaartuig) en camera apparatuur. En tijd. Veel, veel tijd om te oefenen.

Voor wie alles wilt weten over deze hobby, die momenteel explosief stijgt in populariteit over de hele wereld, hebben we al het nodige gedetailleerd vermeld in dit artikel. We hebben het over de apparatuur die je zal willen kopen en ook over een aantal hulpmiddelen, bronnen en clubs die de moeite waard zijn.

De in deze handleiding vermelde tips zullen je een stapje dichter brengen bij het opstijgen en vastleggen van geweldige luchtfoto’s.
Lees verder om meer te ontdekken.

 

De Keukenhof gefilmd door een drone

Kijk voor meer filmpjes en foto’s op http://www.dronestagr.am

Wat is een drone?
Een drone is gewoon een vliegtuig – relatief klein – die autonoom wordt bestuurd ofwel door boordcomputers of door een afstandsbediening op de grond. In de recente geschiedenis zijn drones gebruikt voor militaire toepassingen en voor speciale operaties, maar door de moderne technologie kunnen bedrijven nu commerciële versies produceren voor de consument. In deze gids, bespreken we luchtfotografie met drones voor de consument.

Om te beginnen…

Hou je aan de wet
Controleer de plaatselijke wetgeving voordat je een vliegende robot de lucht instuurt. In de VS, bijvoorbeeld, bepalen de richtlijnen van de FAA (Federal Aviation Administration) dat drones en andere modelvliegtuigen niet hoger dan 400 voet (121 m) mogen vliegen en zich niet binnen 3 mijl (4,8 km) mogen bevinden van een luchthaven of luchtverkeer. In sommige staten wordt streng opgetreden tegen overtreders van deze wetten. Een drone boven iemands huis en eigendom laten vliegen wordt daar beschouwd als een verboden terrein overtreden.

De drones
Als je eenmaal weet hoe het bij jou wettelijk geregeld is, kun je op zoek gaan naar de perfecte drone voor je behoeften. Voor mensen die het vliegen net beginnen te leren zijn introductie modellen zoals de  189 euro kostende Blade Nano QX ideaal, omdat ze goedkoop zijn. Gezien dat het zeer waarschijnlijk is dat je je drone bij de eerste vliegpogingen zal laten crashen, kun je beter niet teveel investeren, in eerste instantie.

Heb je een beetje ervaring opgebouwd, dan kun je de overstap overwegen naar een volledig geassembleerde model zoals de  499 euro kostende  3D Robotics Iris of naar meer populaire modellen zoals de Phantom serie van DJI. Quadcopters van dit bedrijf beginnen bij een prijs van rond de $ 500. Een Phantom model met een GoPro camera erbij zal je ongeveer twee keer zo veel kosten. De DJI Phantom 2 is momenteel een van de meest gewaardeerde opstellingen op de markt.

Er zijn nog meer drones die het overwegen waard zijn, zoals de Hubsan Q4 micro quadcopter, de Estes Proto X mini quadcopter, de door een smartphone bestuurde Parrot AR Drone 2.0, de UDI U818A camera quadcopter en de STORM Drone 6 GPS. Bepaal voor jezelf of je vliegtuig een camera moet hebben of niet en anders de hoeveelheid lading die het zou moeten dragen. Je moet ook kijken, afhankelijk van je doeleinden, hoe lang het over een volle batterij zal doen en als je de drone via een smartphone wilt besturen of via een afstandsbediening.

Drone met een camera er onder

rc vlieger met cameratoestel

De camera’s
Als je geen drone met ingebouwde camera hebt gekozen, moet je een videocamera zoeken die de beste beeldkwaliteit levert voor zijn grootte en gewicht. De GoPro Hero3 Black Edition is de standaard als het gaat om luchtfotografie en -video. Het weegt slechts 73 gram en kan video (2704×1524 pixels) op 45 megabit per seconde opnemen. Deze drone beschikt ook over een ingebouwde wifi voor het downloaden van je beeldmateriaal en heeft een maximale compatibiliteit met OEM (Original equipment manufacturer) en accessoires van derden.

Voor luchtfotografie heb je geen fancy camera nodig, als je maar zorgt dat er geen trillingen zijn want dat kan de beeldkwaliteit van je opnames volledig verpesten. Trillingen kunnen door de drone komen, door zijn motor en door luchtturbulentie. Kleine drones stuiteren bijvoorbeeld veel rond, dus je zal trillingsdempers en gimbals (cardanische ophanging – later meer hierover) moeten gebruiken om mogelijke trillingen te elimineren. Het is ook handig om snelle lenzen te gebruiken die, door de grotere diafragma en dus snellere sluitertijd, een scherper resultaat geven.

Het gebruik van gimbals maakt gestabiliseerde luchtvideografie mogelijk. Een gimbal is een drager die de rotatie van een object rond een as toelaat. Let op dat een gimbal met een borstelloze motor meer vermogen kan leveren in verhouding tot zijn gewicht. Er zijn gimbals beschikbaar voor GoPro camera’s voor slechts $ 150 en ze kunnen eenvoudig worden vastgeschroefd aan de onderkant van elke hoogwerker. De Zenmuse gimbal is een populair voorbeeld.

4k film gemaakt met een drone

 

Extra apparatuur
Op het moment dat je luchtfotografie met een drone gaat experimenteren, zul je gauw met allerlei andere spulletjes mee te maken hebben. Misschien wilt je zien waar je naar toe vliegt terwijl je de drone vanaf de grond bestuurt, bijvoorbeeld. Om dit te doen, kun je een videozender gebruiken, zoals de Immersion RC 5.8GHz 600 mW, die het bereik van een 5,8 GHz band sterk vergroot. De Immersion kun je koppelen aan een Duo5800 of Uno5800 ontvanger op de grond om zeker te zijn van ruisvrije video.

Een analoge video zender, zoals de Immersion RC, kan de video van de camera in realtime uitzenden. Vervolgens gebruik je een ontvanger, zoals de Duo5800, samen met een monitor, smartphone of zelfs een LCD bril om te zien wat de drone ziet. The Fat Shark Dominator Goggles zijn populaire brillen voor het bekijken van videobeelden. Je kan ook een entry-level (instapmodel) FPV (first person view) systeem kopen, zoals de RC 5.8GHz starter kit, kant en klaar voor gebruik, voor ongeveer $ 250.

En tot slot kunnen enkele drones, of liever gezegd specifieke toepassingen van luchtfotografie, extra toevoegingen nodig hebben zoals een gespecialiseerd RC afstandsbediening of zelfs antizwaartekracht motoren. Het beste kun je alle beschikbare drone accessoires grondig onderzoeken en kijken hoe ze jou, als luchtfotograaf, kunnen helpen.

 

Tips en trucs voor de Fotografie

Er zijn eigenlijk teveel fotografie tips om ze hier allemaal te vermelden, maar we willen er toch een paar doorgeven. Gebruik allereerst een korte lens op je camera, om de impact van de wind te beperken. Je wilt vast ook de snelste lens hebben die je kunt krijgen, zoals een professionele f/2.9 zoomlens. Lensen met een vaste brandpuntsafstand zijn ook uitstekend. Snelle sluitertijden rond de 1/1.000 seconde bij 200mm of zelfs 1/500 bij 100mm zijn nodig om te zorgen voor een scherp beeldmateriaal.

Voor wat de lensen betreft, vergeet niet dat alles wat korter is dan een 35 mm lens op een 35 mm camera of een 24mm lens op een DSLR (digitale spiegelreflex camera) kan de landingsgestel van de drone omvatten. Er kan een lange lens nodig zijn, bijvoorbeeld een 80-200 mm f/2.8 zoom, om bepaalde objecten vast te leggen. En indien je beeldmateriaal wazig is en het vaak is, verhoog je het contrast van je camera en kijk je naar het histogram. In het geval van zwart-wit video, zou je zou zelfs een rode filter willen gebruiken voor je opnames.
Over filters gesproken, UV en haze (waas) filters hebben de neiging om niet te werken.

Drone met een spiegelreflexcamera

vliegende drone met filmcamera

 

Veiligheid
Online kun je overal lezen hoe je aan luchtfotografie met een drone moet beginnen en praktijk opdoen is de eerste tip die je tegenkomt. Vergelijkbaar met hoe piloten moeten trainen voordat ze met een vliegtuig de lucht in kunnen, zo zal je ook moeten oefenen om een drone te laten vliegen. Alleen de tijd kan je beter maken in het besturen van je drone en in het vastleggen van prachtige luchtopnames.

Dat gezegd, of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional, er zijn een aantal voor de hand liggende veiligheidsregels die je niet mag vergeten. Denk altijd na over wat je zou kunnen raken als je drone neerstort. Je moet nooit over grote mensenmenigten vliegen – tenzij je veel ervaring hebt en veel vertrouwen in je apparatuur. Je moet ook gebieden en hoogtes vermijden waar je tegen bemande luchtvaartuigen zou kunnen botsen of last krijgen van een onvriendelijk weertype.

Sommige low-end en en ook middelmatige drones kunnen niet eens opereren bij extreem hoge hoogtes vanwege de ijle lucht (en hun motoren hebben de neiging om te bevriezen) en je zal dus, voordat je gaat vliegen, alle soorten omgevingen willen analyseren die geschikt zijn voor je en je drone.

De middelen
Als je luchtfotografie met een drone wilt doen, is het belangrijk om plezier te beleven… en een deel van het plezier is kijken naar en alle middelen ontdekken die beschikbaar zijn. Een online forum is een geweldige plek om te leren en zich met andere mensen bezighouden die deze hobby gemeen hebben. Voorbeelden van fora zijn DIY Drones, MultiRotorForums, en de DJI Phantom gebruikersgroep op Facebook.

Dronestagram is een jong gemeenschap over drone fotografie die niet alleen een platform geeft aan de fotografen om hun foto’s te delen, maar ook gesponsorde wedstrijden organiseert. Onlangs, kondigde Dronestagram de winnaars van hun eerste wedstrijd, gesponsord door National Geographic en Go Pro. De 2014 Dronestagram fotowedstrijd ontving inzendingen van over de hele wereld en de foto’s varieerden van onderwerpen als een adelaar zwevend over Bali tot in een park spelende Filippino’s op een zondag ochtend.

Er zijn veel clubs waar je lid van kan worden. De DC Area Drone User Group is het grootste UAV (unmanned aerial vehicle) club in de VS en bij de Academy of Model Aeronautics (academie voor model luchtvaart) kun je zelfs alles leren over de veiligheid en hoe je ongelukken kan voorkomen.

Super mooie shots, kijken dus