Zijn kleine drones de toekomst?

Ik kan het zelf amper geloven, maar drones zijn een onlosmakelijk deel van de toekomst aan het worden. Voor wie het niet weet, is een drone, zoals gedefinieerd door wikipedia.com als, “Een onbemand luchtvaartuig of “drone” is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord” of, als werkwoord, “het maken van een continue laag zoemend geluid ” (leuk weetje). Drones werden vroeger door de VS voor militaire doeleinden gebruikt in verre landen om de inzet van Amerikaanse troepen te voorkomen in gevaarlijke omstandigheden. In de afgelopen jaren zijn drones meer en meer aanwezig geworden in alledaagse situaties als gevolg van creatieve ingenieurs en ontwikkelaars die drones hebben kunnen ontwerpen van een lagere rang.

 

kleine drone in hand

 

Zoals met alles, waren drones op de Amerikaanse Indie markten (indi is afkorting van independence – onafhankelijkheid) oorspronkelijk obsceen duur en heel gebrekkig. Na verloop van tijd is de drone markt gegroeid en in november, op een conventie genaamd Engadget, stonds ik opeens met een mini drone in mijn handen dat meer dan functioneel was. Deze mini drone, gefabriceerd door Extremefliers was geweldig. Met een batterij die een levensduur van 8 minuten heeft, kan het hoger dan 100 meter en 1,6 km. Zijn topsnelheid is 56 km/uur en het heeft een grote camera die video’s kan opnemen en live streamen.

Je gooit het gewoon recht omhoog in de lucht en het corrigeert zichzelf; zijn prijs was ook niet te hoog. Het feit dat ik geen drone kenner ben geeft mijn mening extra waarde, geloof ik. De opzet van het bedrijf Extremeflyers was om van drones een consumenten versie te maken, klein genoeg om een speeltje te zijn, maar tegelijkertijd efficiënt genoeg om zinvolle taken te kunnen uitvoeren.

Drones zijn nu een beetje overal en een eerstejaars die ik ken, op mijn school, is een bedrijfje begonnen die drones ontwerpt en bouwt, die hij dan op diverse beurzen verkoopt. Hij is nu een drone aan het ontwerpen, die een heel landschap moet kunnen overzien op zoek naar verloren mensen in derde wereld landen. Hij kreeg een maand sponsoring en is dag en nacht bezig om zijn ontwerp af te krijgen. Zijn schoolprestaties lijden een beetje hieronder, maar het is verbazingwekkend dat een 15-jarige zijn eigen aangepaste drones kan ontwerpen, bouwen en verkopen met praktisch geen hulp van derden.

De Amazone drone is weer een ander aspect van de drone wereld die ons tegemoet komt. Vorig jaar december kondigde Jeff Bezos de Amazon “delivery by drone” (aflevering door drone), wat betekent dat Amazon van plan is om, wat je ook bestelt, je pakket binnen een uur per drone te gaan leveren.

Hoewel dit idee niet eerder zal worden uitgevoerd dan een jaar of vier op zijn minst, de implicaties zijn onwerkelijk. Het idee dat drones straks zo gewoon worden dat het zien van een paar dozen die door de lucht zweven net zo normaal zal worden als het zien van de wagen van een postbode is een van de toekomstvoorspellingen van de 20e eeuw.

 

kleine drone vliegen boven een hand

Bij mij thuis werd de hele drone situatie meer dan actueel toen mijn vader en ik, vorige zaterdag, op een mini drones beurs waren. We staan daar naar een drone te kijken, we gaan er echt een kopen, en dan draait mijn vader zich naar mij toe en zegt, schertsend “Ik zou van jou een video kunnen maken tijdens je veldloop van aanstaande zondag!”. Het idee overweldigde me vooral omdat het zo normaal leek.

Daarna hebben we grapjes zitten maken over het feit dat elke ouder nu eigenlijk een drone met camera zal gaan kopen om zijn kind/kinderen te filmen tijdens outdoor evenementen waaraan ze deelnemen.

Al met al, belooft een toekomst met kleine drones ongetwijfeld een spannend toekomst te worden.