Testvliegen met een drone die geschikt is voor luchtfotografie

djiHet is niet zo lang geleden dat DJI Innovations, een bedrijf uit Hong Kong, de DJI Phantom heeft uitgebracht, een quadocopter die ontworpen is om snel en eenvoudig luchtfotografie mogelijk te maken.

In tegenstelling tot andere instapmodel onbemand luchtvoertuigen voor de consumentenmarkt, is de Phantom speciaal ontworpen om te worden gebruikt voor luchtfotografie en is daarom voorzien van een aansluiting voor een GoPro camera.

Het is tegenwoordig niet moeilijk om onbemande vliegtuigen  te kopen die gericht zijn op de hobbyist. De meest populaire hobby drone is de Parrot AR.Drone, een toestel dat bestuurbaar is via de iPhone en dat makkelijk te aanschaffen is voor ongeveer € 300. Er is nog een aantal andere quadcopter drones die goed beschikbaar zijn.

Eigenschappen en mogelijkheden

De Phantom uitpakken en klaar maken voor gebruik duurt ongever 60 minuten. Een exemplaar die we kregen ter beoordeling kon de lucht in slechts enkele minuten na de assemblage. Ondanks enkele problemen omtrent de GPS instellingen van deze drone (waardoor de quadcopter, na zijn vlucht, op de plaats gaat zweven en terugkeert naar “huis”, de startplaats) hadden we minder dan een uur nodig om de Phantom te leren vliegen. Het onderstel van deze UAV bevat een camera gimbal, ontworpen voor de GoPro camera, die een extra € 200 kost en wordt niet standaard meegeleverd met de Phantom.

Om de quadcopter te besturen levert DJI, in plaats van een smartphone app in Parrot stijl, een losse controller met twee joysticks. Colin Guinn, de Ceo van DJI in Noord-Amerika vertelt dat de beslissing om voor een controller te kiezen werd gemaakt om gebruikers een snellere reactietijd te bieden bij het besturen van de drone. Hoewel dit waar is, hadden we meer tijd nodig om met de Phantom te leren vliegen dan met de relatief eenvoudige Parrot.

De phantom 3

Dat gezegd, vinden we dat zijn integratie met de GoPro camera de ware kracht is van de Phantom. De gebruikers kunnen, meteen naar de landing en zodra de rotoren uit zijn, binnen een een paar seconden de beelden bekijken die ze in de lucht hebben opgenomen. De maximale vliegsnelheid van de Phantom is 20 voet per seconde verticaal en 33 voet per seconde horizontaal (respectivelijk 6 en 10 meter per seconde). Deze quadcopter kan hoger vliegen dan duizend voet (300 meter). Zijn gebruikers kunnen luchtfotografie van professionele kwaliteit produceren in een kwestie van minuten. De relatief beperkte levensduur van de Phantom batterij, goed voor ongeveer 15 minuten vliegen, is meer dan voldoende  om prachtige luchtfoto’s en  video’s te filmen.

Tijdens interviews met de media, heeft DJI nadrukkelijk laten weten dat de Phantom is bedoeld om door luchtfotografie hobbyisten te worden gebruikt. Toch zijn de mogelijkheden die de drone biedt voor zakelijke doelen duidelijk wanneer je hem meer dan 22 meter omhoog ziet schieten en daar blijft zweven. Onroerend goed makelaars kunnen deze UAV gebruiken om luchtfoto’s van uitgestrekte landgoederen vast te leggen. Autodealers kunnen ze gebruiken voor luchtopnames van hun voertuigen die kronkelend door de straten van New York rijden. Boeren kunnen snel een kijkje nemen van al hun bezittingen. Paparazzi kunnen zweven over een pool party bij het huis van een beroemdheid. Landmeters kunnen een heel stuk onroerend goed snel documenteren. Het werk van tuinarchitecten wordt aanzienlijk gemakkelijker gemaakt. Energiebedrijven kunnen naar geschikte locaties zoeken. Organisatoren van grote evenementen kunnen de dones gebruiken om discreet het geheel te controleren op overbevolking en vechtpartijen.

Toch zijn al deze commerciële toepassingen voor drones niet helemaal gekeurd. Het is niet te verwachten dat er gauw licenties uitgeven voor particuliere drone operaties. Er wordt wel veel gelobbyd om het gebruik van drones  in de bestaande industrie binnen te halen. De Motion Picture Association of America (MPAA) heeft bijvoorbeeld onlangs onthuld dat ze aan het lobbyen zijn bij de FAA om drones in de film industrie toe te staan. Er zijn ook tegenstanders, variërend van privacy activisten tot brancheverenigingen voor kraanmachinisten en helikopterpiloten, die pleiten tegen deze trend.

Wat mag er wel en wat mag er niet

Naast de standaard thema van de persoonlijke levenssfeer en de nodige toestemming van degene die worden gemonitord, zijn er ook alledaagse veiligheidsproblemen. Zowel de Parrot als de Phantom vliegen met hoge snelheden en kunnen makkelijk schade brengen aan ongelukkige mensen of dieren. Hoewel het enigszins voelt als een luxe, op afstand bestuurbare, speelgoed is de Phantom een zeer reël vliegtuig. Dat is ook waarom professionele filmmakers die luchtopnamen willen maken een zeer gedetailleerde en duidelijke beleid hebben inzake de aansprakelijkheid, iets dat amateurs, hobbyisten en kleine bedrijven meestal missen.

De FAA heeft inmiddels een advies gepubliceerd dat het gebruik van UAV’s door bedrijven ontmoedigt. De FAA houdt zich wel bezig met het opstellen van protocollen voor het gebruik van UAV’s door politie, overheid en kritieke infrastructuren zoals elektriciteits- en gasbedrijven. Dat gezegd, is de handhaving van het UAV’s gebruik door bedrijven in de eerste plaats in handen van de lokale politie. Aan de hand van onze persoonlijke ervaringen als journalisten bleek de reactie van de politie op blanke, goed geklede mannen die, voor recreatief gebruik, bezig waren met Parrots en Phantoms te vliegen in stedelijke luchtruimtes, eerder geamuseerd en gefascineerd dan vijandig.

“We willen mensen een voorproefje geven van professionele luchtfotografie met een lage instapdrempel en een lage prijs en de DJI Phantom is daarvoor bedoeld” vertelde Guinn. Het is niet perfect, hoewel het een fascinerend apparaat is. Naast de GPS probleempjes, hebben we de verlichting, de verschillende piepjes en gezoem die deze drone leuk maken om mee om te gaan, maar ook een uitdaging zijn als je de Phantom voor natuurfotografie zou willen gebruiken. Er was ook een probleem met drivers uit de in Hong Kong gevestigde DJI. Deze drivers, nodig voor de werking van de USB aansluiting van de Phantom en voor computer diagnostische functies veroorzaakten, op een pc met Windows 7, een veiligheidswaarschuwing van Microsoft voor niet geverifieerde drivers.

drone met een controlerToch is het DJI gelukt (en Parrot ook) om relatief goedkope drones te produceren  die door iedereen kunnen worden gevlogen en weinig training vereisen om bestuurd te worden. Door zijn prijs van € 700 blijft de Phantom een luxe item, maar is nog altijd beter dan € 5000 te moeten neertellen voor een klein UAV. In de toekomst zullen de prijzen van soortgelijke producten waarschijnlijk nog verder dalen en ze zullen steeds toegankelijker worden. Zoals het nu voor ons normaal is om in elektronica zaken goedkope netbooks te vinden zo vereist de toekomst dat we ook klaar staan voor de opkomst van de personal drone, ieder zijn eigen drone dus.

Co.Create, een media, nieuws en publishing bedrijf schreef onlangs over het gebruik van drones in Duitsland om films te maken terwijl vorig jaar het bedrijf  Fast Company de toegenomen drone gebruik in de filmindustrie had voorspeld.

In de Verenigde Staten worden drones, ondanks hun opkomst voor recreatief en commercieel gebruik, nog steeds geassociëerd met geweld, moorden, en voor gebruik in wraakacties op burgers in vreemde landen. Net zoals de technologische vooruitgang tijdens de tweede wereldoorlog de automobiel- en luchtvaartindustrie veranderde, zo hebben de conflicten in Irak en Afghanistan en het gebruik van bewapende drones door wereldmachten voor de ontwikkeling gezorgd van een onbemande vliegtuigen industrie. Terwijl gewapende UAV’s nog altijd worden ingezet om te doden in vijandelijke landen, worden hun civiele neefjes beschikbaar gesteld aan elke hobbyist die er een paar honderd dollar voor over heeft.

Correctie: Eerder in dit artikel werd onterecht vermeld dat de DJI Phantom 22 meter hoog kan vliegen. In de werkelijkheid kan de Phantom meer dan 300 meter hoog vliegen.