Wat is de beste drone voor een beginner?

Dus je wilt piloot worden van een drone? Hier is waar je moet beginnen. Zeker niet met een krankzinnig duur drone van 1000 euro of meer de hemel te gemoed vliegen, maar met een goedkope mini quadcopter. Op dit moment produceren Chinese bedrijven mini quads in overvloed die, hoewel ze niet in staat zijn de weg naar hun startpunt terug te vinden, jou kunnen helpen om de basisprincipes van hoe je een snelle drone met vier propellers kan vliegen, zelfs in een klein appartement, voor minder dan € 100. Deze mini quadcopters zullen de politie in je omgeving echt geen rede geven om nerveus te worden en ze zijn een echt feest om ermee rond te vliegen.

Het moeilijke gedeelte, daar zijn we snel achter gekomen, is de juiste drone kiezen. Toen we besefte hoe goedkoop en makkelijk het is om hieraan te beginnen, kochten we gewoon de eerste de beste drone die we tegen kwamen. Hij botste gauw tegen enkele van onze voorwerpen en verloor zijn kleine propellers. Onze tweede aankoop zorgde voor krassen op de muren en een andere voor krassen in mijn handpalm. Dus ging we op zoek naar de perfecte drone voor beginners, makkelijk te leren, duurzaam, goedkoop en vooral veilig om binnen te vliegen.
De Test

Goedkope drones zijn nog relatief nieuw en moeilijk te vinden, zelfs in hobby winkels. Maar als je online gaat, kun je bijna zoveel vliegende voorwerpen vinden om de zon te laten verduisteren. Groot of klein, we vonden dat de meeste goedkope mini quadcopters dezelfde batterijduur hebben van ongeveer 6 tot 8 minuten en, door de 2,4GHz zenders, ongeveer dezelfde vliegafstand, dat ze mooi en stabiel zijn door de de interne gyroscoop en dat ze via de USB (universal serial bus) kunnen worden opgeladen in ongeveer een uur tijd. Maar weet je wat ze niet allemaal hebben? Propeller beschermers. Propeller beschermers zijn een prioriteit wanneer je bezig bent om te leren vliegen en niet staat te wachten op schadelijke consequenties. Daarom deden we wat elke enthousiaste liefhebber van gadgets zou doen: we zorgden voor een groot voorraad drones met propeller beschermers en liet ze zoveel mogelijk vliegen.

De allerbeste: Air Hogs Helix X4 Stunt

air hogs helix x4De 60 euro kosten de Air Hogs Helix X4 zal je vrienden niet echt boeien. Het is geen snelheidsduivel die je om je gazon rond laat vliegen. Maar het is wel de enige drone die ik meteen tegen mijn kostbare BENQ 4k ips monitor liet botsen, op top snelheid, zonder dat ik er erg in had. Volledig bedekt met een lichtgewicht pantser van piepschuim, heeft ie niet eens een krasje achtergelaten. Hij stuitert tegen mijn muren, kleeft aan mijn plafond en doet geen schade en geen pijn, zelfs als ik een vinger tussen zijn propellers schuif. Bovendien, is ie makkelijk te besturen en, al heeft ie geen fijne trim (calibratie) mogelijkheden zoals vrijwel elke andere drone die ik uit heb geprobeerd, compenseert ie automatisch kleine afwijkingen.

Als we een drone zou moeten aangeven die ik zonder reserves adviseer, dat zou de Air Hogs Helix X4 zijn. Maar hij is niet voor iedereen de beste. Hier zijn nog vier andere drones die we van harte kan aanbevelen en die misschien beter bij jou passen.

De beste Drone voor de geavanceerde beginner: de Blade Nano QX

geel met zwarte quadkopter

De 90 euro kostende Blade Nano QX maakt de Helix X4 op een reuze luchtschip lijken. Zijn motoren, gericht op de hobbyist, samen met een ongelooflijk lichtgewicht frame, maken hem razendsnel. Met de controller in de beginner modus, is ie stabiel genoeg om binnenshuis te worden gevlogen terwijl in de expert modus de gyroscoop volledig wordt uitgeschakeld om stunts te kunnen uitvoeren in de buitenlucht. (Hij klinkt als een boze hommel en dat is, relatief gezien, een pluspunt!)
Maar het vermogen onder de motorkap van deze quadcopter is zo groot dat de propeller beschermers en het bochtige frame niet voldoen om hem tegen het ergste te beschermen, zoals ik gauw ontdekte, in de loop van een middag, toen de cockpit een barst opliep, een propeller permanent werd vervormd en ik per ongeluk een van de motoren eraf trok (terwijl ik die propeller probeerde te verwisselen). Er worden wel twee propeller sets meegeleverd en de onderdelen zijn modulair en goedkoop, maar je moet wel een doorgewinterde quadcopter piloot zijn wil je hem zonder enig bescherming laten vliegen.

 

De beste miniature drone: de UDI U839

kleine drone op een hand Dit schattige lieveheersbeestje van een palmtop quad kost 35 euro en heeft een zeer goed ontworpen propeller bescherming en is de enige miniatuur drone die we nooit heb verloren of een propeller vervormd, ook toe nwe hem herhaaldelijk tegen vreemde voorwerpen liet vliegen. Bovendien heeft ie ook veel meer vermogen dan andere mini drones, weliswaar een uitdaging als je binnen vliegt – niet teveel gas geven dus – maar kan door zijn kracht beter tegen een licht briesje wanneer je hem buitenshuis gebruikt.
Met een klik op de rechter stick laat je hem flips (salto’s) uitvoeren en hij heeft mooie zachte rubberen voetjes die een harde landing kunnen dempen. Je hebt er ook langer plezier mee dan met andere speelgoed drones dankzij het ingenieuze idee om een paar identieke LiPo batterijen te gebruiken voor zowel de zender als de drone zelf. Door de dubbele batterij zal de U839 6-7 minuten langer vliegen dan vergelijkbare quads (je kan de batterij van de drone met de batterij van de zender verwisselen). De gyroscoop lijkt wel een beetje pietepeuterig want, telkens als we een muur raakte, moesten we het weer calibreren, maar, nogmaals, vliegen met deze drone is een echte uitdaging.

De beste camera drone: de Syma X5C

witte drone met een camEr zijn niet veel drones die over een camera en propeller beschermers beschikken, maar deze is op dit moment degene die je moet hebben. Het is een drone van 89 euro die een replica van de DJI Phantom, met goedkope materialen en een waardeloze camera, maar voor de prijs die Syma vraagt voor deze drone komt geen andere drone in de buurt. Het is een van de meest stabiele goedkope quadcopters die ik heb geprobeerd, stabiel genoeg om binnen door mijn kleine herenhuis te vliegen en buiten, zelfs met een milde wind, hoewel de wind de oorzaak kan zijn van bewogen beeldmateriaal. Door gewoon een knop ingedrukt te houden op de afstandsbediening begin je met het vastleggen van je video’s. De videokwaliteit is absoluut vreselijk, nog erger dan die van sommige telefoon cameras van de afgelopen tien jaar, maar ook slecht beeldmateriaal van opnames vanuit de lucht heeft zijn charme!

De stilste Drone: de Syma X4
Je zal geen quadcopter vinden die anders klinkt dan vier propellers die zich in de lucht proberen te houden, maar het geluid van de  Syma X4 lijkt meer op een miniatuur blender dan op een stervende stofzuiger. Bovendien, is ie gestroomlijnd, goed gebouwd, heerlijk stabiel om binnen te vliegen en is makkelijker in gebruik dan elk van de andere mini drones die we probeerden. Gamers zullen zich meteen op hun gemak voelen vanwege zijn Xbox-achtige controller. Je moet wel checken dat alle knoppen op de controller correct werken omdat een van de belangrijke trim (calibratie) knoppen op mijn controller stond ietwat scheef en was uiterst moeilijk om in te drukken.

 

De overige drones

Litehawk High Roller alias Sky Walker 1306/Sky Matrix H1306).

We hebben meer plezier beleefd met de High Roller dan met elke andere drone die we probeerde. Deze is de enige drone die je alsmaar kan laten crashen en toch blijven vliegen omdat hij zich telkens automatisch herstelt. Helaas, is hij ook de enige drone die op een avond permanent stuk ging nadat we hem uit had gedaan. We zouden hem aanraden als we niet bang waren voor de vele problemen die we tegen zijn gekomen.

Hubsan X4 (H107C, alias Code Black / Black Hawk)

We wilden graag de Hubsan X4 leuk vinden, heel graag zelfs. De H107C model is mooi gestroomlijnd en wordt geleverd met een propeller beschermer en een ingebouwde camera. Helaas, want de camera hield op met functioneren de eerste keer dat ik hem gebruikte en, op een of andere manier, kon de propeller bescherming een impact van de breekbare propellers van de Hubsan tegen de muren van mijn woning niet voorkomen.

Hubsan X4 (alias H107L)

Deze kleinere versie van de H107C heeft geen propeller beschermers en werkte niet goed met de optionele beschermer die we kochten voor een extra 10 euro. Hij is schokkerig, niet zo stabiel of zo gemakkelijk om onder controle te houden en die van mij had de neiging om te ver te kantelen tijdens de vlucht waardoor hij vaak tegen de grond crashte. Niet de moeite waard!

Estes Proto X (alias Syncro / Hubsan Q4)

Deze schattige mini drone is letterlijk een printplaat met motoren aan de vier hoeken, maar de motoren geven deze volgens mij onvolledige drone te weinig liftkracht. Toen we bij een hobby zaak een propeller beschermer kocht en eraan monteerde, werd ie te zwaar om goed te vliegen. Zonder beschermers raakte hij vaak zijn propellers kwijt.

Blade Pico QX

De kleine Pico QX drone heeft meteen een goede indruk op me gemaakt. Het basisontwerp is hetzelfde als de Estes Proto X, maar hij is rustiger en veel gemakkelijker om te vliegen! Maar als je een mini quad zoekt die in je handpalm past, zou ik toch eerder de UDI U839 aanraden. De UDI U839 heeft namelijk meer kracht dan deze Pico QX en het vliegplezier die hij geeft duurt een stuk langer vanwege de twee batterijen in plaats van één.

Parrot Rolling Spider

De Rolling Spider wordt geleverd met twee afneembare wielen die hem langs plafonds en wanden laten rollen. Helaas bleken ze niet voldoende om de 100 dollar kostende (€ 91) Rolling Spider te weerhouden van mijn huishoudelijke voorwerpen te bekrassen. Toch, de belangrijkste reden dat ik niet kon genieten van de Parrot was de trage smartphone besturing.

Syma X3 (alias Swann Xtreem Maxi Quad Starship)

Doe geen moeite met deze grotere versie van de Syma X4. Het heeft iets meer kracht, maar niet genoeg om betrouwbaar buiten te vliegen. Hij gaat ook niet langer mee, is luidruchtiger en ziet er lelijker uit. De propeller beschermer is uitneembaar, maar komt wel eens uit zichzelf los op ongelegen momenten.
UDI U818A
De UDI U818A is de #1 best verkochte quadcopter op internet en we hoopten  dat deze familielid van onze favoriete miniatuur quadcopter een solide camera drone kon zijn. Helaas, hij bleek een van de zwakste apparaten te zijn die we ooit hebben gezien. Nog belangrijker, zelfs met een volledig opgeladen batterij, had deze drone niet eens voldoende vermogen om van de grond los te komen.

Parrot AR.Drone 2.0

De Parrot AR.Drone 2.0 heeft een veel betere camera dan anderen drones die ik heb geprobeerd en levert zeer scherpe HD beelden. Maar hij is ook groot, zwaar, en ook duur voor beginners, met zijn prijs van € 300. Hij reageert minder goed dan met de joystick bestuurde drones. De smartphone controles vind ik echt belabberd.

Hubsan X4 (H107D)

Hij lijkt veel op de H107C, maar kan, voor de prijs van 140 dollar (€ 127) een live video feed uitzenden vanaf de camera naar een beeldscherm op de afstandsbediening. Veel gebruikers zijn ontevreden vanwege problemen met de afstandsbediening. Ik vond hem niet de moeite waard.

WL Toys V262 Cyclone

In sommige beoordelingen klagen gebruikers over kwaliteitscontrole kwesties en nog meer gebruikers over de verschrikkelijke klantenservice. Het had geen zin om $ 62 (€ 56,50) te riskeren.

World Tech Toys Panther Spy Drone UFO

Hij ziet eruit als een kloon van de WL Toys V262, maar heeft componenten van hogere kwaliteit, zoals je mag verwachten van zijn vraagprijs van $ 150 (€ 136). Helaas, net als bij de UDI U818A, kon ik dat ding niet eens in de lucht houden, zelfs niet met een volgeladen batterij.