Wat is een quadcopter?

helicopter met 4 propellersOm te beginnen, moet er gezegd worden dat vliegen met model vliegtuigen uitzonderlijk belonend is en zeer verslavend. Een vliegend object kunnen besturen is de meest toegankelijke manier voor een mens om de grenzen van de “Terraferma” (het vasteland) te doorbreken en de weg naar het luchtruim te kiezen en het doet gewoon iets met je.

Vliegtuigtypes
Van oudsher heeft men uit twee types luchtvaartuigen kunnen kiezen, vliegtuigen of helikopters. Vliegtuigen zijn heel leuk om te vliegen en over het algemeen ook vrij makkelijk om te leren vliegen. Het nadeel is dat ze nogal wat ruimte nodig hebben om op te stijgen, rondvliegen en landen. De ruimte die ze nodig hebben beperkt hun bruikbaarheid tot grote parken, scholen, of vliegvelden.

Helikopters, die vroeger zeer moeilijk waren om te vliegen, zijn de afgelopen jaren veel makkelijker geworden door de enorme vooruitgang in de gyroscopen die stabiliteit geven en de coaxiale rotor ontwerpen die kunnen worden gevlogen bijna zonder eerdere vliegervaring. Het nadeel van helikopters is dat ze nog steeds een beetje lastig zijn om te manoeuvreren, ze kunnen niet goed tegen de wind en een slechte landing kan je gauw € 25 a € 75 kosten aan onderdelen.

Voor wat de Quads betreft… een Quadcopter… of multi rotor helikopter heeft vier armen met een motor en een propeller aan het einde van elke arm. In de normale configuratie draaien twee rotoren rechtsom, of met de klok mee en twee tegen de klok in of linksom. Zo’n ontwerp zorgt voor een verbeterde mate van stabiliteit, terwijl de elektronica aan boord werkt om de quad recht te houden en je commando’s omzetten naar de bewegingen die het nodig heeft om te vliegen.

Een voordeel van quadcopters is dat ze zeer eenvoudige machines zijn. Ze bestaan uit een frame,
een ontvanger, een vluchtcontroller, elektronische snelheidscontroles, motoren en propellers terwijl een helikopter tal van tandwielen heeft, koppelingen en servomechanismen. Hun eenvoud maakt quads makkelijker te bouwen, makkelijker te herstellen en minder kostbaar te repareren. De typische reparatiekosten als je een slechte landing maakt of een botsing zijn meestal de prijs van een nieuw onderdeel die € 5 tot maximaal € 20 kan kosten.

Vliegen met een quad


Vliegen met een quadcopter is ergens tussenin een vliegtuig en een helikopter vliegen. De linker joystick regelt het gas en de richting. De stik omhoog duwen geeft kracht waardoor het luchtvaartuig omhoog zal gaan. De stick naar links of rechts bewegen zal het voertuig een spin doen naar links of rechts.
De rechter joystick regelt de pitch (voor- en achterwaarts). De stick naar vooren duwen zal de achterste propeller snelheid geven waarmee de achterkant van het vaartuig omhoog komt en vooruit doet bewegen. Duw de stick naar beneden en het gaat achteruit. Duwen naar links en rechts laat de quadcopter in de aangegeven richting bewegen.
Als je eerder met helikopters hebt gevlogen, zal je het makkelijk vinden om met een quadcopter te vliegen. Heb je eerder vliegtuigen laten vliegen, dan moet je in staat zijn om het vliegen met een quad snel te beheersen.

Let op dat de AR Drone van Parrot verschilt van de meeste andere quads in het feit dat het wordt gecontroleerd door een interface op je iPhone, Android-toestel of tablet.

Goed, Beter, Best
Tegenwoordig zijn er zijn veel modellen beschikbaar met laaggeprijsde versies zoals de Syma X11 die ongeveer € 70 kost met radio trasmitter inbegrepen. Duurdere versies die full size video cameras kunnen dragen, compleet met remote viewing (op afstand bekijken) van de video en de afstandsbediening van de camera kunnen tot € 10.000 gaan kosten. Het verschil tussen deze helikopters komt neer op de elektronica en de motoren. De meest fundamentele vluchtcontrollers zullen een zekere mate van stabiliteit leveren. In de duurdere prijsklasse krijg je functies zoals Altitude Hold (AltHold) mode (quad behoudt zijn hoogte automatisch), GPS controle en geavanceerde stabilisatie.

Terwijl de Syma opmerkelijk presteert voor zijn prijs, zal de typische quadcopter prijs bij ongeveer € 300 beginnen voor een standaard vlieger – een AR Drone of een 3D Robotics Iris. In de € 500 tot € 900 prijsklasse krijg je meer laadvermogen en meer stabiliteit. Met een nog hogere prijs, krijg je ook GPS erbij.

Waarom worden quadcopters steeds meer populair?

quadcopterHet meest aantrekkelijk voor veel mensen is, zo lijkt het, het vermogen van een multirotor om een fatsoenlijk gewicht te tillen. Kleine quads kunnen vaak tot een pond tillen terwijl de grotere modellen kunnen tillen tot 10 kilo of zelfs meer. Voor de recreatieve vlieger betekent dit de mogelijkheid om camera’s te vervoeren voor luchtfotografie of FPV (first person view) systemen die je in staat stellen te vliegen alsof je in het voertuig zit.

Veel mensen willen eigenlijk proberen geld te verdienen met hun helikopters, maar op dit moment is er een verbod in de VS van de FAA dat het gebruik van onbemande voertuigen voor commerciële doeleinden verbiedt. Deze maatregel is pijnvol voor een aantal kleine bedrijven die net begonnen waren om wat te verdienen met luchtfotografie. De regels verschillen enorm in andere landen, onderzoek dus hoe het bij jou is geregeld voordat je plannen maakt om de volgende grote luchtfotograaf te worden.

Vanuit een hobby perspectief is de mogelijkheid om luchtvideo’s op te nemen om later af te spelen of naar Youtube te uploaden zeer populair. In de € 500+ prijsklasse kun je quadcopters vinden die zowel een GoPro camera als een FPV (first person view) pakket kunnen tillen.

Sommige modellen worden gefabriceerd om daadwerkelijk acrobatische trucs te doen zoals barrel rolls (rotatie), loops (inversies), en flips (salto’s). Sommige quadcopters hebben tegenwoordig propeller bladen met een vaste hoek en kunnen geen inversie’s doen, maar er bestaan creatieve elektronica programmeringen die voor een aantal mooie en verbazingwekkende prestaties kunnen zorgen.

Conclusie

Quadcopters zijn goede luchtvaartuigen die tussen vliegtuigen en helikopters in zitten in termen van moeilijkheidsgraad en ze worden steeds makkelijker te vliegen, ook wel drones genoemd.. Afgezien van het echte 3D vliegen, zoals de inversie’s, worden quads steeds meer acrobatisch en geven aan ervaren vliegers meer plezier en opwinding. Als je op zoek bent naar een vliegtuig dat een goede balans biedt tussen kosten, capaciteit en prestaties, dan kan een quadcopter de juiste vliegtuig voor je zijn. Wat is een quadcopter? Dat moet je nu wel weten!