Een drone kopen? Dit moet je weten over prijzen, specificaties, camera’s… en je rechten en plichten

drone met 4 propellers

BLADE MQX QUADCOPTER

 • €49,99

KopenReview

blauw met zwarte uav drone

Dromida Ominus UAV

 • €79,99

KopenReview

ufo drone

Syma X1 Quadcopter Review

 • €59,99

KopenReview

drone met camera er onder hangend

Dji Phantom 2 Vision Drone

 • €729,00

KopenReview


Drones Met camera kopen

drone

Parrot AR Drone

 • €299,00

KopenReview

onbemand vliegtuig

DJI INSPIRE 1

 • €3199,00

KopenReview

/>

rode drone

Parrot bebop drone

 • €799,00

KopenReview

quadcopter blade 180

Blade 180 QX HD RTF

 • €189,00

KopenReview


Mini Drones kopen

groene nano drone husban

Hubsan Q4

 • €39,99

KopenReview

kleine rode rc copter

Syma X11 Hornet

 • €69,95

KopenReview

kleine blauwe drone

CHEERSON CX-10

 • €29,99

KopenReview

blauwe drone

PARROT ROLLING SPIDER

 • €85,99

KopenReview


De drone technologie krijgt tegenwoordig een enorme push en niet alleen door grote spelers zoals Amazon of het Amerikaanse leger, maar ook en vooral door de vele particuliere bedrijven die zich verdringen om aan de vraag van het publiek te kunnen voldoen.

De firma GoPro, maker van actie camera’s, is de laatste die meedoet aan de race voor een dominante positie op de drones markt, sinds hun CEO Nick Woodman heeft bekend gemaakt dat zijn bedrijf een eigen quadcopter (een drone met vier roterende propellers dus) gaat produceren in de eerste helft van 2016.

Woodman heeft weinig details prijsgegeven, maar iedereen die twee duimen heeft en een extra 1000 euro op zak, weet dat GoPro voor veel competitieve onrust zal zorgen. Hieronder kun je alles vinden wat je zou moet weten voordat de volgende consumenten vloot van start gaat.

Er is al een drone te koop om selfies te maken
Wannabe actiefilm sterren zijn nu al helemaal weg van de Lily drone die vanaf begin deze maand vooruit kan worden besteld. Deze UAV (unmanned aerial vehicle) is niet eerder beschikbaar dan Februari. Maar de Lily drone is op dit moment het enige product dat belooft zijn gebruikers te filmen door ze van dichtbij te blijven volgen aan de hand van een GPS signaal die zij op hun pols zullen dragen. De firma Lily Robotics, Inc. heeft een demo video uitgebracht die het verlangen naar deze drone nog verder heeft versterkt en het water loopt de gebruikers in de mond van het idee dat de drone geheel zelfstandig voor de opnames zorgt en dat zij dus het toestel niet eens hoeven te besturen.
Het grootste nadeel? Het leven van de batterij wordt geschat op niet meer dan 20 minuten, misschien een beetje krap en net voldoende om bijvoorbeeld de aflegging van een korte mountainbike parcours op te nemen. Vooruitbestellen kost nu € 499, maar de prijs zal verdubbelen naar € 1000 zodra de Lily kan worden geleverd.

 

 

Maar vergeet niet de DJI Phantom 2

Wanneer we over camera drones spreken, gaat het bijna altijd over de DJI Phantom. Je hebt de DJI Phantom 2 Vision+, met ingebouwde camera, voor € 1199 en de DIJ Phantom 2 voor  €679  zonder ingebouwde camera, maar die wel met een GoPro camera kan werken. De Phantoms van de firma DJI zijn de best verkopende drones op de markt en de kans is groot dat, wanneer je een drone over het park ziet zweven of je kijkt naar filmmateriaal dat door een drone is gemaakt, het te maken heeft met een   Phantom.

De elegante UAV is, recht uit zijn doos, makkelijk te gebruiken, en wordt geleverd met een afstandsbediening en een range extender die het wifi signaal versterkt zodat je, tijdens de vlucht, de camerabeelden van de drone kunt zien op je smartphone. De Phantom zweeft gestaag op de plaats en wordt bestuurd door twee joysticks die geïnspireerd lijken op de oude video games consoles.

Hij beschikt ook over een geavanceerde GPS functie waardoor de piloot de Phantom terug kan laten keren naar de startpunt, als hij hem uit het zicht verliest.

Allemaal leuke dingen waar je natuurlijk weinig aan hebt als je per abuis de Phantom tegen je garagedeur laat crashen….

 

…Of je kan, in het begin, een drone aanschaffen die beter betaalbaar is.

drone boven vinger topBeginnende drone gebruikers, bezorgd dat hun nieuwe drone ook tegen een lantaarnpaal aan zou kunnen vliegen, hoeven zich geen zorgen te maken over het mogelijke verlies van een grote investering. Er zijn voldoende drones die minder dan een paar honderd dollar kosten. Logisch dat ze voor een aantal functies geen directe concurrenten zijn van de DJI Phantom. Ze zijn wel stukken makkelijker te vervangen in geval van zware schade.

UDI U818A Online te koop voor € 49,99. Deze quadcopter heeft een vliegtijd van minder dan 10 minuten en een oplaadtijd van ongever 120 minuten. Hij wordt geleverd met krachtige motoren die een sterke wind kunnen weerstaan en een kleine camera met de FPV (first person view) functie. Zijn vliegafstand is binnen 30 meter van de gebruiker.

Blade Nano QX RTF Quadcopter Prijs online € 49,99. De Blade Nano wordt door de meeste recensenten gezien als de drone die het meest waar voor je geld is. Hij is zeer klein, weegt net iets meer dan een halve ounce (14 gram) en kan door kleine ruimtes worden bestuurd. Als iemand je vertelt dat je niet weg kunt vliegen uit een papieren zak, dan kun je met de Blade Nano QX RTF het tegendeel bewijzen.

Blade Nano QX FPV RTF Quadcopter Online $ 419,99 (€ 384). Deze gaat een stapje verder. Deze drone is niet alleen een opgevoerde versie van de Nano, maar wordt geleverd met een headset die de piloot direct laat zien wat de camera daarboven in de lucht ziet (FPV, first person view)). De Blade Nano FPV is ook gewoon leuk en beschikt over een stabiliteitsmodus en een wendbaarheidsmodus waarmee de gebruiker zowel comfortabel op kruishoogte kan zweven als geweldige stunts uithalen waarvan zelfs de Blue Angels (vliegdemonstratieteam van de U.S. Marine) jaloers van zouden worden.

 

Er wordt nog steeds aan een wetgeving voor drones gewerkt

rechterDrones zijn inmiddels een blivend verschijnsel geworden, maar hun doel is nog steeds ter discussie. Naast de vele drone applicaties voor mobiele apparaten, heeft de FAA (Federal Aviation Administration) de B4UFLY app uitgebracht om recreatieve drone piloten te herinneren dat ze onderworpen zijn aan een steeds veranderende set van veiligheidsrichtlijnen. Gebruikers mogen niet hoger dan 400 voet vliegen (120 meter), niet sneller dan 100 mph (160 km/u) en worden gevraagd, waar mogelijk, om onder de omliggende obstakels te blijven. Tevens zul je je drone te allen tijde binnen je zichtveld moeten houden en, zoveel mogelijk, niet over mensen vliegen of over “kwetsbare eigendommen”.

Niet iedereen zal je nieuw speeltje cool vinden

Je moet niet verbaasd staan kijken als, na het vliegen over nietsvermoedende voetgangers, er mensen zijn die jou eerder hun middelvinger zullen laten zien dan een vriendelijk gebaar. Volgens een recente peiling van het Pew Research Center, 63 procent van de Amerikanen, de meeste dus, vindt het geen goede zaak als “persoonlijke en commerciële drones toestemming zouden krijgen om door een groot deel van het Amerikaanse luchtruim te vliegen.”

Drones zullen vrijwel zeker uitgroeien tot een waardevol instrument voor opsporings- en reddingsoperaties, natural mapping (de natuur in kaart te brengen), exploratie en handel. Maar groepen als de EFF (Electronic Frontier Foundation) en de ACLU (American Civil Liberties Union) menen dat het nog erger zal worden dan het nu is, voordat het beter wordt. De UAV’s toestaan zonder eerst een goede regelgeving, zou bepaalde vormen van surveillance kunnen doen ontstaan die, de ACLU waarschuwt, mogelijk zullen “leiden tot een ongekende inbreuk op onze recht op privacy”.

Drie belangrijke tips

Voor je een drone gaat kopen, is het belangrijk dat je weet waar je aan gaat beginnen en dat je je goed voorbereid. Om je goed voor te bereiden, kun je onderstaande tips doorlezen.

Tip 1: stel altijd eerst een budget vast.Er zijn vele soorten en maten en worden verkocht in diverse prijsklassen. Zo kun je een goedkope mini drone kopen met een prijs van enkele tientjes, maar zijn er ook van duizenden euro’s. Zoals bij iedere aankoop eigenlijk geldt, is het belangrijk dat je voor het kopen van een drone een budget opstelt en je hier ook aan houdt. Zo voorkom je namelijk dat je veel te veel betaalt voor jouw onbemand luchtvaartuig of juist een drone koopt die goedkoop is, maar niet aan jouw eisen voldoet. Het vaststellen van een budget voor je gaat beginnen met is dan ook een goede manier om gericht te zoeken naar jouw favoriet.

Tip 2: bepaal je doel. Om te bepalen welke het best bij jou past, is het belangrijk om  je doel te bepalen. Zo kun je een drone kopen voor recreatief gebruik, maar kun je ook op zoek gaan naar een drone om luchtopnames te maken. Door vooraf je doel te bepalen en vast te stellen aan welke eisen jouw onbemand luchtvaartuig moet voldoen om dit doel te bereiken, is het aanschaffen van de juiste drone veel gemakkelijker.

Tip 3: leer de regelgeving en bepaal of je nog steeds een drone wil. Voor je één koopt, is het belangrijk dat je op de hoogte van de regelgeving rondom het vliegen. Deze regelgeving is namelijk vrij streng en kan je zeker ervan weerhouden om plezier te hebben van jouw nieuwe aanschaf. Heb je bijvoorbeeld een specifiek doel voor het kopen van jouw drone bepaald (zie tip 2) en mag je door de regelgeving helemaal niet bezig zijn met dit doel als je eenmaal een hebt? Dan is het misschien beter om je doel aan te passen of van de aankoop af te zien. Het overtreden van de regels is namelijk verboden en kan gestraft worden.

Stappenplan

Nu je weet wat de voordelen zijn van het online kopen en je bovendien de belangrijkste tips voor hebt doorgelezen, is het tijd om je meer informatie te geven over de stappen die je moet volgen. Lees daarom onderstaand stappenplan door en je weet precies wat je moet doen.

Stap 1: bekijk het aanbod van de gekozen aanbieder nauwkeurig. De meeste aanbieders hebben een groot aanbod. Niet alle drones in het aanbod voldoen aan jouw eisen met betrekking tot het budget dat je eerder hebt vastgesteld (zie tip 1) en het achterliggende doel van het kopen van jouw drone (zie tip 2). Door het aanbod van jouw aanbieder goed te bekijken en alle opties die niet bij jouw budget en doel passen weg te strepen, houd je alleen nog maar voertuigen over die bij jouw wensen, eisen en budget passen.

Stap 2: maak een lijstje met de beste luchtvaartuigen en vergelijk deze met elkaar. Als je alle hebt weggestreept die niet bij jouw wensen, eisen en budget passen, heb je nog enkele over die wel bij jouw wensen, eisen en budget passen. Uiteindelijk moet je één van deze drones kiezen om aan te schaffen en dit kun je gemakkelijk doen door een lijstje te maken met de verschillende modellen die nog over zijn en deze met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van drones kun je doen door te kijken naar de specificaties zo als, de accu , de mogelijkheden die je hebt en uiteraard de prijs.

Stap 3: streep alle onbemand luchtvaartuigen met minder specificaties, een minder goede accu, minder mogelijkheden en een te dure prijs weg tot je nog drie drones overhoudt. Uit deze top 3 kies je uiteindelijk de gene die het beste uit jouw vergelijkingstest komt, om deze direct te bestellen. Door alles goed met elkaar te vergelijken, weet je zeker dat je het beste onbemand luchtvaartuig bestelt.

Drone sport
Logo