Dromida Ominus UAV Quadcopter

blauw met zwarte uav drone

De Ominus UAV (unmanned aerial vehicle/onbemand luchtvaartuig) Quadcopter van Dromida is veruit een van de duurzaamste quadcopters op de markt en bijna onbreekbaar. Dromida heeft gezorgd dat beginnende vliegers niet langer bang hoeven te zijn voor mogelijke crashes of botsingen en het consequente verlies van hun investering. En, voor de breed scala aan mogelijkheden die het biedt, is het prijskaartje van de Ominus geweldig goed.

Dromida is, na een succesvolle periode met RC auto’s (afstandsbediende auto’s), sinds kort in de drone markt gestapt. Ze hebben nu de Ominus UAV Quadcopter uitgebracht, een middelgrote stoere quad die tegen een stootje kan en geschikt is voor alle ervaringsniveaus. Het gestroomlijnde ontwerp maakt de Ominus Quadcopter van Dromida uniek en zeer opvallend. Deze drone wordt compleet geleverd met een volledig geassembleerde RTF (ready-to-fly/vliegklaar) toestel met afstandsbediening, accu, USB lader, een extra set propellers en vier AAA-batterijen voor de zender. De verpakking dient ook als handige draagkoffer.

Zodra je de verpakking opent ben je klaar om te gaan vliegen. Het enige wat je nog moet doen voordat je de quad de lucht in stuurt is de accu laden. Deze quadcopter weegt iets meer dan tachtig gram en is negen centimeter lang. De Dromida Ominus is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: rood, blauw, geel en groen. De kleur van de reserve propellers is natuurlijk afgestemd op die van de gekozen quad.

Deze dromadi drone kan tegen een stootje

De vier rubberen voetjes onder de motoren absorberen de gevolgen van een harde landing en dragen bij de onverwoestbaarheid van het toestel. Het batterijcompartiment is goed beschermd onder de romp. De propellers hebben geen kappen die bescherming bieden tegen buigen of breken, maar ze lijken sterk genoeg om de handelingen van een beginner te weerstaan.

Omdat de quad een tandwiel aangedreven motor heeft, is het geluid iets harder dan bij een systeem met directe aandrijving. Zo’n motor bevat meer onderdelen die zouden kunnen breken, vooral als de propellers iets raken tijdens de vlucht. Het zou kunnen gebeuren dat, door een harde impact op de motor, je de tandwielen moet vervangen.

De drie-assige gyroscoop en de drie-assige versnellingsmeters houden de Ominus stabiel tijdens de vlucht. Volgens de fabrikant is het ontwerp zo sterk dat het bijna onmogelijk te breken is.

Wat heeft de dromadi quadcopter allemaal aan boord?

Het toestel is ontworpen met vijf LED lampen die zorgen voor betere zichtbaarheid in minder dan perfecte omstandigheden of tijdens nachtvluchten. Aangezien er geen GPS (global positioning system) aan boord is, zijn de LED lampen een absolute must om visueel contact te houden met je drone. De heldere rode LED op de achterzijde helpt je oriënteren tijdens de vlucht, zodat je weet waar je naartoe vliegt, en is vooral handig voor beginnende vliegers.

Sterke batterij en lange vliegtijd

De Dromida Ominus UAV Quadcopter gebruikt een enkele cel LiPo (lithium-ion-polymeer) 3,7V 700mAh batterij (inbegrepen). Deze is een van de batterijen, op drones gebied, met de grootste capaciteit. Als de batterij helemaal leeg is, duurt het opladen ongeveer 50 minuten.

De gemiddelde vliegtijd met een volle batterij bedraagt tussen 12 en 15 minuten. De inbegrepen vier AAA-batterijen voor de zender zijn klaar voor gebruik, maar je zal een kleine kruiskopschroevendraaier nodig hebben om het deurtje aan de onderkant te openen om de batterijen te plaatsen. De schroevendraaier is niet inbegrepen. The batterij wordt geleverd met een USB adapter waardoor de quadcopter kan worden opgeladen vanaf elke compatibele apparaat met een usb ingang, zoals je laptop of een acculader.

Besturing van de quadcopter

besturing baterijen en de droneVoor je gaat vliegen, moet je eerst de quad en de zender aanzetten en een paar seconden wachten tot de gyroscoop initialiseert. De gyroscoop en de versnellingsmeter stabiliseren de quadcopter tijdens de vlucht. Zoals bij een video game, zitten er op de afstandsbediening twee joysticks. De linker stick beweegt de drone naar voren en naar achteren, terwijl de rechter joystick draait het naar links en rechts. Je kan deze quadcopter ook ondersteboven laten vliegen.

De afstandsbediening gebruikt een 2,4 GHz 4 kanaals frequentie met een anti-interferentie functie die het “geruis” (signaal) van andere apparaten in de directe omgeving vermindert. Het laat de piloot de drone besturen tot een afstand van ongeveer 90 tot 100 voet (25 tot 30 meter). Naast de twee joysticks, zijn er twee schakelaars. Een is voor het uitvoeren van flips (salto’s), de andere is de F schakelaar (flight mode/vliegmodus) die hieronder meer gedetailleerd wordt beschreven.

Vier geweldige vlieg modules

De Ominus UAV Quadcopter biedt vier fundamentele vliegmodi: gemakkelijk, normaal, gevorderd en expert. Deze modi worden geactiveerd met behulp van de F schakelaar. Je drukt op de knop en schuift de rechter stick naar beneden om de gewenste modus te kiezen. The easy mode (makkelijke modus) is voor de absolute beginner en in deze modus is de input van de piloot minimaal want de drone vliegt praktisch uit zichzelf.

De normal mode (normale modus) is een stap boven de easy mode waarmee de quad een beetje sneller gaat en ook iets strakker manoeuvreert. De advanced mode (geavanceerde modus) is voor piloten die al een greep hebben op hoe je moet vliegen, maar toch wat hulp af en toe kunnen gebruiken en willen profiteren van de flight assistance functie (assistentie bij het vliegen functie).

De expert mode (expert modus) deactiveert de flight assistance functie en geeft de piloot honderd procent controle op de quadcopter. Je kan de Ominus flips (salto’s) laten doen door een eenvoudige druk op de flip knop (op de afstandsbediening).

De richting van de flip geef je aan door op de knop te drukken en de rechter joystick in de gewenste richting te schuiven. Het is beter om geen flips te doen als er wind is, omdat de drone daarna moeite heeft met stabiliseren. Maar een flip is een flip en het is ook geweldig zonder wind.

Camera opties

de zelfde drone in 4 verschillende kleurenGewoonlijk heeft de Ominus geen camera, maar er is een nieuw model uitgebracht dat wel een camera heeft. Hou je dus van de vele vliegmogelijkheden van de Ominus, nu kun je met dat model vliegen en tegelijk ook live beelden opnemen en foto’s maken. Ook kun je eens kijken bij onze reviews over drones met een camera.

Conclusie

Deze Ominus is veruit een van de duurzaamste en bijna onbreekbare quadcopters die te koop zijn. Dromida heeft de angst voor crashes weggenomen die beginners wel eens hebben met de risico om hun investering in rook te zien opgaan.

Zijn prijs is geweldig, gezien alle vliegmogelijkheden die het biedt. Het feit dat het geschikt is voor alle niveaus, van beginner tot expert vlieger, maakt het nog aantrekkelijker. De reserve onderdelen zijn betaalbaar en gemakkelijk te vinden. Het strakke design, de duurzaamheid, de lange vliegtijd en de makkelijk te gebruiken bedieningselementen maken deze drone zeer concurrerend en zeker het proberen waard. Bekijk ook eens onze review van de Syma X1 die in het  zelfde prijs sigment zit.